Ingen mat med gluten eller laktos, inget fläskkött, inga tomater – eller kanske pannkaka varje dag. Önskemålen om specialkost till skolelever blir allt fler, och har många nackdelar. Det menar Katrineholms kostchef Camilla Wiström, som nu är med och arbetar fram nationella riktlinjer för hur specialkost ska serveras i skolorna, vilket Sveriges Radio P4 Sörmland var först med att rapportera.
Föräldrar har rätt att ansöka om avvikande kost för sina barn i skolan. Det kan bero på allergier, religiös åskådning eller ha andra orsaker.
– I dag har nästan var femte portion en avvikelse. Det mesta handlar om laktosfri kost, men det kan också vara ett barn som bara kan äta till exempel pannkaka varje dag, säger Camilla Wiström.
Specialkosten medför ett merarbete i köket som är ett arbetsmiljöproblem för personalen. Men den riskerar också att bidra till ökat matsvinn.
– Vi måste laga mer mat än de vanliga tre rätterna på menyn. Vi måste också hålla koll så att eleven som ska ha specialmaten inte är sjuk den dagen.
Camilla Wiström säger att många av de barn som i dag äter specialkost, där vissa ingredienser eller ämnen utesluts, inte har läkarundersökts innan. Det har inte gjorts något allergitest som bekräftar allergin, utan föräldrarna har själva dragit slutsatsen att barnet är överkänsligt eller allergiskt.
– Det är viktigt att göra ett allergitest. Man ska inte utesluta livsmedel i onödan. Det ger en ensidig kost som kan leda till näringsbrist. Laktos ska man äta om man inte är allergisk, säger Camilla Wiström.
Hon påpekar också att allergier ofta växer bort med åren.
Camilla Wiström ingår nu i en grupp inom branschföreningen Kost och näring som håller på att ta fram nationella riktlinjer kring specialkost i skolan. Ett önskemål är att det ska krävas ett allergitest för att få specialkost.
– Vi måste få bort "önskekosten", säger Wiström.
Ett utkast till riktlinjer är nu ute på remiss hos instanser som Livsmedelsverket, Unga allergiker och Celiakiförbundet. Sent i höst kan riktlinjerna bli verklighet.
– Det är ju inget lagstadgat utan just riktlinjer. Förhoppningen är att få till en bättre dialog med föräldrar och elevhälsan. Att vi hjälps åt.
Camilla Wiström befinner sig just nu i Almedalen. Under onsdagen arrangerar organisationen Kost och näring en workshop under rubriken "Skäliga krav – och orimliga önskemål" om just individanpassade skolluncher.
– Det långsiktiga målet är att fem procent av måltiderna ska vara anpassade, säger Camilla Wiström.
Hon vill rikta en tydlig uppmaning till föräldrar som begär specialmat till sina skolbarn:
– Tänk till! Ska jag verkligen utesluta dessa livsmedel åt barnet? Gå och gör ett test i stället!