Vi börjar med det spektakulära. Dakarrallyt 2009. Annie Seel har vurpat, brutit näsan och kanske fått hjärnskakning. Trots det leder hon. Men eländet fortsätter och nu står hon i sanden, lutar sig framåt och försöker dra axeln på plats. Efter ett par timmar hörs smattret från ambulanshelikoptern.
Har du coachtejp?
På Annies fråga börjar läkaren garva. Men axeln tejpas och med vänsterarmen i ett fixerat, robotaktigt grepp får Annie hjälp att komma upp på hojen. Hon greppar styret och åker iväg.
Både mc och bil
Som enda svenska förare har Annie Seel genomfört Dakarrallyt på både två och fyra hjul. Hon var också den första kvinnan som körde alla de stora offroad-tävlingarna.
Det ska ju vara någon som är först och det behöver inte alltid vara den som är bäst.
På sätt och vis har hon hela världen i sin hand men basen är och har alltid varit lilla Grindtorp i Täby.
Det är nollpunkten och en radie på 500 meter, säger hon och pekar när vi åker en sväng i hennes BMW-cab från 1972.
Där är dagiset jag gick på. Och lågstadiet.
Från häst till hoj
Vi sitter i hennes kök i lägenheten som en gång i tiden var hennes föräldrahem. Som flicka var hon hästtokig och det blev senare lätt att byta sadel. Att mocka i stallet var ungefär detsamma som att meka i garaget. Pappa Peppe visade henne handgreppen med motorer. Han avled när Annie var 16 år och hon ärvde hans verktygslåda, började skruva och smörja själv. Kolv för kolv fick hon kontroll.
I snart 20 år har Annie Seel varit på världsnivå. Första ökenrallyt var VM i Dubai år 2000.
Det krävs att du kan meka och att du har mentaliteten att inte ge upp. Du kör dygnet runt mer eller mindre i två veckor. Du får inte vika ner dig.
Gång på gång har hon fått frågan om hon vill köra olika rallyn. För att hon står ut med sanddynerna, stormarna, ensamheten bortom allfarvägarna.
Skador
Mycket stryk har hon fått på vägen.
Jag har varit ökänd för mina skador och att de inte har stoppat mig. Egentligen är de en summering över hur otroligt klantig – men också hård – jag är.
Framgångar har det blivit, men rik blir man inte av att bränna genom stäpp och öknar. Hon finansierar sina rallylopp själv. Det är hennes sätt att semestra från arbetet som art director och konceptutvecklare.
Om hon fick motorintresset av pappa, ligger mamma Leila bakom äventyrslusten. Mamma var krigsbarn från Finland och den första tiden i Sverige, då Annie ännu inte var född, bodde mamma, pappa och storasyster i tält. Sedan fick man en evakueringslägenhet.
Jag kanske föddes med lite extra jävlar anamma, eftersom jag hade det i generna.
Det spelade nog också roll att mamma Leila skickade den tio år unga Annie till språkskola i England. Den resan föll väl ut. Som vuxen har Annie Seel luffat runt i både Afrika och USA. Hon har flera gånger guidat mc-turer i Marocko.
Pedagog
Det senaste årtiondet har hon agerat pedagog och lärt ut enduro och motocross, bilförståelse och trafiksäkerhet.
All kunskap är njutning.
I fjol gick Annie en kurs i ståuppkomik. Nyligen tog hon plats i legendaren ”Varg-Olle” Nygrens speedwayskola.
Jag kände ett släktskap med honom. Han är motorcykelförare i hjärtat och äventyrare. När jag är 90 år vill vara som han. Speedway är något helt annat än all annan körning jag provat, men jag fick ut hojen på lite bredställ. Det gäller att våga hålla kvar gasen, säger hon och ler stort.
Att lära sig är helt enkelt livet.
Vi kikar in i förrådet. Där står hennes rallyhoj från Dakar 2010 och en endurohoj. På väggar, hyllor och golv hänger och ligger hjälmar, stövlar och andra rallyminnen. De finaste grejerna har transporterats till utställningen MC Collection, som Annie för övrigt öppnade den 1 juni på Tidö slott utanför Västerås.
Spanien
Dagarna efter intervjun ska Annie och några vänner, däribland bästa väninnan och en gång en av Sveriges vassaste enduroförare Camilla Arnalid, åka enduro i Spanien. Lusten att upptäcka världen fortsätter.
Åter till Dakarrallyt 2009. Efter att ha avverkat runt 900 mil går Annie i mål. Att axeln är ur led smärtar inte lika mycket som att hon har tappat sin ledning och i stället för att vinna blir tvåa i damklassen.
Året därpå ställer hon upp igen och är första dam över mållinjen. Då har hojen varit nere i ett avgrundshål och hon har slitit av ledbanden i höger tumme.
+ Bromsa före svängen i stället för i svängen.
+ Hur är viktförflyttningen i bilen? När du bromsar får du tryck på framhjulen, när du svänger får du tryck på de yttre hjulen.
+ Kom ihåg att bromssträckan dubblas exponentiellt när du ökar farten.
+ Att förstå bilen är färskvara. Sladda därför på en grusväg varje år. Det är livsviktigt och dessutom kul. Och någonting som man tycker är kul brukar man faktiskt bli lite bättre på.
Annie Seel
Ålder: 51 år
Yrke: Marknadsekonom, eget företag inom marknadsföring och design, föreläsare och pedagog.
Bor: Täby.
Klubb: Kungliga Automobilklubben, KAK.
Bakgrund: Roadracing-debut klasserna 250 cc och 350 cc 1988. Året därpå vann Annie Flygrakan på Anderstorp i B-klassen 250 kubik. "Hondas tävlingsteam hade hyrt banan dagen därpå och kom fram och vill snacka", minns Annie.
Start och mål i urval: Dakar Afrika och Sydamerika, Baja 1000 Mexiko, Vegas to Reno USA, Pharaons Rally Egypten, Desert Challenge Dubai/Abu Dhabi, Australasian Safari i Australien. Alla räknas som de stora offroad-rallyna. Annie har som enda kvinna genomfört dem.
5 305 meter: Så högt körde Annie uppför Mount Everest 2003 – det var världsrekord för kvinnor fram till 2011.
Självbiografi: ”Annie Seel – Ingen minns en fegis” (Annemo förlag, 2018).