"Det var farsan som fick in mig i det här"

Gymnasiet var inget som passade Sammy Wirström, det enda som funkade var praktiskt arbete resten var bara fel. Det blev ett tidigt avhopp efter ett drygt år och bilfärd till Flen för arbete på Flens isoleringstjänst.

4 maj 2017 07:05

Men det började redan i 10-årsåldern med arbeten åt grannar i Flodafors och Bies omgivningar. Först på cykel till bönder för att hjälpa till med höskörden. Innan rätt ålder för att köra moppe hade Wirström en flakmoppe med grästrimmer och andra redskap på flaket. Det var många som behövde hjälp och det var ett bra sätt att tjäna ihop en slant.

‒Jag har alltid velat vara ute och arbeta, det är helt enkelt bara så kul, säger Sammy Wirström.

Hur kom du in på entreprenad och att köra grävmaskin?

‒Det var egentligen farsan som tyckte att jag skulle köpa en liten grävare. Jag lydde honom, köpte en liten 2-tonsgrävare och en traktor med kärra för att kunna ta mig runt. Under den här tiden var jag fortfarande anställd i Flen, men ägnade kvällar och helger åt att åka runt och gräva. Då hade jag inga barn så det var bara att åka runt och gräva. Det var sex år sedan.

Vilket var det första jobb du utförde?

‒Jag grävde upp en häck i Laggarhult. När jag gjorde det började grannarna runt om komma med frågor och uppdrag. Efter det har det bara löpt på. Är man på ett ställe så brukar det komma till fler jobb i närheten. Ett husgrundsjobb i Vingåker gav flera jobb i Vingåker.

Nu har entreprenören en band- och en hjulgrävare plus två anställda och åker runt i KFV för att räkna på jobb.

‒Jag vill inte åka för långt bort, här har jag alla kontakter och vet var jag ska bli av med fyllnadsmassor och hämta bra grus. Jag vill inte heller ta för stora jobb, små jobb innebär att vi får flytta oss ofta och träffa nya människor och det är en stor tillfredställelse. Omväxlingen mellan schaktning, stensättning, ytutjämning och gräsläggning är också bra, menar Sammy Wirström.

Wirströms grävteknik är dessutom medlemmar i Maskinringen och genom det samarbetet kommer en hel del arbeten in. 28 år ung visar Sammy Wirström att har man lite driv så går det att klara sig bra även om skolan inte passade så bra för honom.

Sammy Wirström

Uppvuxen i Floda, bor i Valla.

Lever med Petra Johansson.

Två barn, Leo, 5 år och Molly, 2 år.

Får han en ledig stund tar han med barnen på en fyrhjulingstur i naturen och grillar korv.

Lyssnar på all musik, räknar sig som musikalisk allätare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tomas Nilsson

Ämnen du kan följa