SÄ kan vi fÄ ut mer för enskilda pensionÀrer

Det Àr fullt möjligt och nödvÀndigt att se över pensionssystemet och komma till rÀtta med bristerna, skriver Leif Kindblom frÄn SKPF PensionÀrerna i en replik till Alex Voronov.

Det Àr fullt möjligt och nödvÀndigt att se över pensionssystemet och komma till rÀtta med bristerna, skriver Leif Kindblom frÄn SKPF PensionÀrerna i en replik till Alex Voronov.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Replik2021-05-25 19:49
Det hĂ€r Ă€r en replik. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

”GĂ„ inte pĂ„ myterna om fattiga pensionĂ€rer”, lĂ€ste man hĂ€pet i lördagskrönikan den 22 maj. Alex Voronov hĂ€nvisar till en kartlĂ€ggning gjord av Alecta och tycks sjĂ€lv gĂ„ pĂ„ myten om att alla pensionĂ€rer har en bra pension och skriver helt frĂ€ckt att de Ă€ldres köpkraft inte Ă€r det viktigaste och liknar pensionĂ€rsorganisationernas kamp för bĂ€ttre levnadsvillkor vid ett ”brus”. 

Precis som att vi i organisationerna skulle hitta pĂ„ nĂ„got att kritisera nĂ€r det i sjĂ€lva verket Ă€r sĂ„ att Ă„tskilliga av vĂ„ra medlemmar har en sĂ„ lĂ„g pension att de fĂ„r inrikta sig pĂ„ att överleva och inte pĂ„ frĂ„gan hur de ska utnyttja sin köpkraft. Vad hjĂ€lper det dem att man kan rĂ€kna ut att utbetalda pensioner i medeltal har höjts och att de aldrig varit högre. Det Ă€r vĂ„ra medlemmar med dĂ„liga pensioner som trycker pĂ„ underifrĂ„n och vill ha en pension att leva pĂ„. Det Ă€r sĂ€llan som man blir sĂ„ upprörd som nĂ€r en ledarskribent pĂ„ detta sĂ€tt avfĂ€rdar en stor grupps knappa levnadsförhĂ„llanden sĂ„ kallsinnigt och nonchalant. 

Varför Ă€r dĂ„ pensionerna sĂ„ olika? Ja, det beror framför allt pĂ„ hur hög lön man haft, hur mycket man arbetat och nĂ€r man gĂ„tt i pension. VĂ„ra medlemmar i SKPF Ă€r till stor del kvinnor, som arbetat inom vĂ„rd och omsorg och som pĂ„ grund av ohĂ€lsa inte orkat arbeta fram till dagens pensionsĂ„lder. 

En sak Ă€r vi tydligen Ă€ndĂ„ överens om, Alex Voronov och pensionĂ€rsorganisationerna, och det Ă€r att pensionssystemet ska vara hĂ„llbart över tid och ge förutsĂ€gbara pensioner och trygghet. Som det Ă€r nu lappas och lagas det pĂ„ systemet och pensionĂ€rernas ekonomi blir avhĂ€ngigt politiska utspel och innehĂ„llet i statsbudgeten. Det Ă€r inte hĂ„llbart. Det Ă€r fullt möjligt och nödvĂ€ndigt att se över pensionssystemet och komma till rĂ€tta med bristerna. 

Med en avgift pĂ„ 18,5 i stĂ€llet för 17,21 procent, att pengarna som arbetsgivarna betalar in utöver intjĂ€nandetaket pĂ„ 7,5 inkomstbasbelopp (det handlar om 20-30 miljarder per Ă„r och drygt 300 miljarder sedan början för 25 Ă„r sedan) överförs till pensionssystemet och en del andra förĂ€ndringar, skulle vi kunna fĂ„ ut mer för de enskilda pensionĂ€rerna, lyfta de lĂ€gsta, undvika bromsar och öka hĂ„llbarheten för framtiden. Att inte skatten pĂ„ uppskjuten lön i form av pensioner ska vara högre Ă€n för annan lön borde vĂ€l vara en sjĂ€lvklarhet! 

Leif Kindblom
Distriktsordförande SKPF PensionÀrerna, Sörmland

SVAR: Leif Kindbloms matematikövning i slutet Ă€r lite luddig men poĂ€ngen gĂ„r fram: SKPF PensionĂ€rerna vill lĂ€gga in flera hundra miljarder av skattepengar i pensionssystemet för att utan premieinbetalningar Ă€ndĂ„ höja pensioner – och dessutom ta bort den broms som ger stabilitet Ă€ven genom svĂ„ra kriser pĂ„ arbetsmarknaden. PĂ„ vilket sĂ€tt det skulle öka systemets hĂ„llbarhet Ă€r en gĂ„ta. Klart Ă€r dock att det fĂ„r följder för statens, kommunernas och regionernas resurser, vilket betyder mindre pengar till bland annat omsorgen och vĂ„rden av Ă€ldre som nu blir fler.

Det Àr denna ensidiga fokusering pÄ framför allt yngre pensionÀrers konsumtion som gör att Leif Kindblom förvrÀnger mitt resonemang om den resurskrÀvande skattefinansierade vÄrden och omsorgen som den viktigaste ÀldrefrÄgan.

Distriktsordföranden försöker inte ens förklara vad i Alectas sammanstĂ€llning – som beskriver pensionĂ€rsinkomster pĂ„ alla nivĂ„er – som skulle vara felaktigt.

Alex Voronov