Köp ekologisk mat med gott samvete

Ekologisk råg. Ingen skog skövlas för att göra plats åt extensiva, ekologiska kretsloppsjordbruk, skriver företrädare för Ekologiska Lantbrukarna i Sörmland i en replik till Joakim Broman.

Ekologisk råg. Ingen skog skövlas för att göra plats åt extensiva, ekologiska kretsloppsjordbruk, skriver företrädare för Ekologiska Lantbrukarna i Sörmland i en replik till Joakim Broman.

Foto:

Replik2022-01-24 18:58
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 19/1 publicerades en gästkrönika av Joakim Broman som handlar om en nyligen publicerad studie av ekonomer på Lunds universitet om att ekologisk odling är mindre hållbart. Broman menar även att eko-lantbruket är ”förlegat” och teknikfientligt. Men, varken ekonomer eller ledarskribenter har lika god förståelse för ekologiskt lantbruk som vi ekobönder som dagligen ser resultatet av vårt innovativa arbete.

Problemet är att studien har en felaktig grundförutsättning, nämligen att man utgår från kilo råvara, snarare än vad som produceras och vad som händer med den råvaran.

– Kalorier, näringsämnen och vad vi odlar är viktigare än hur många kilo råvara som odlas. Lägre skördar behöver inte betyda mindre mat!

– Vi slänger 30 procent av maten. Hypotetiskt skulle vi kunna minska skördarna med 30 procent. Globala studier visar även att vi producerar gott nog med kalorier och näringsämnen redan i dag. Problemet är snarare den ojämna fördelningen.

– Ingen skog skövlas för att göra plats åt extensiva, ekologiska kretsloppsjordbruk. Skog skövlas runt om i världen för att odla foder åt intensiva djurindustrier där både djuren och miljön blir lidande. Våra ekologiska gårdar bygger i stället på mer lokala kretslopp där antalet djur anpassas till tillgänglig areal bete och odling.

På ekogårdar produceras så mycket mer totalt sett, inte enbart en funktion (mat) på varje hektar, utan även biologisk mångfald, rent vatten och mer kol och mikroliv i jordarna. På så sätt möjliggör vi ekolantbrukare att vi även i framtiden har friska, jordar som myllrar av liv och mängder med nyttoinsekter som bin och nyckelpigor.

Forskning som utgått från frågan “blir det tillräckligt med mat med endast ekologiskt lantbruk?” visar att ja, det blir tillräckligt med mat om vi även:

– Slänger mindre mat.

– Låter djuren framför allt äta gräs och restprodukter.

– Odlar en större mångfald av näringstäta grödor i våra växtföljder.

Köp därför ekologisk mat med gott samvete och stötta en innovativ och framtidssäker matproduktion som sker utan gifter och i samklang med naturen.

Eva von Heideken
Fräkentorp, ordförande Ekologiska Lantbrukarna Sörmland 

Wilbert Beyer
Ledamot Ekologiska Lantbrukarna Sörmland 

Hans von Essen
Ledamot Ekologiska Lantbrukarna Sörmland 

SVAR: Debattörerna vill göra gällande att det inte spelar någon roll hur många kilo av en viss produkt som produceras på en hektar. Men det är en märklig idé, särskilt som de i nästa stycke pekar på matsvinnet som ett viktigt problem att komma åt. Det håller jag förstås med om, men det finns ingen motsättning mellan att minska slöseriet i matsvinn eller att minska slöseriet i markanvändningen som det ekologiska jordbruket innebär. De små nyttorna som finns med ekologiskt jordbruk kan åstadkommas utan att vi minskar skördarna med 20-30 procent. 

Joakim Broman