Så var det dags igen med ännu ett utspel från en av dysterkvistarna och olyckskorparna angående gårdsförsäljning och Systembolagets hotade monopolställning. Den 17/4 ondgör sig Niklas Otto Olsson över gårdsförsäljning.
Som jag två gånger tidigare har påpekat så är det, enligt Christofer Fjellner (M), juridiskt fullt möjligt att låta vingårdarna bli ombud för Systembolaget. Att påstå att det inte går blir inte mer sant för att samma lögn upprepas om och om igen. Även om monopolet faller så finns det ingen anledning att gråta krokodiltårar. Av EU:s 27 medlemsländer så är det bara Sverige och Finland som har monopol. Finland har dessutom gårdsförsäljning.
Det finns inget vetenskapligt stöd för att konsumtionen skulle öka så mycket som monopollobbyn påstår om monopolet faller utan påståendet kommer från en rapport som är beställd av Systembolaget. Som högst kommer konsumtionen att öka med 1 procent som motsvarar en vinflaska per person och år.
Benjamin Dousa som är VD på Timbro skriver mer utförligt om detta ett gästinlägg i SvD under rubriken "En kall starköl på ICA vore normalt". Han framhåller även att 53 procent av 3014 tillfrågade är för att starköl ska få säljas i livsmedelsbutiker. 38 procent är emot. 10 procent vet ej. 47 procent är för att vin ska få säljas där och 44 procent är emot. Inte över 50 procent men en majoritet av dem som uttryckt en åsikt. Undersökningen gjordes av Demoskop på uppdrag av Timbro.
Vilka intressenter anser förresten Niklas Otto Olsson att alkohollobbyn består av? Faktum är att Systembolaget betalar överpriser för alkoholen i jämförelse med andra uppköpare. Dessa leverantörer har säkert inget agg mot Systembolaget. Något som konsumenterna får betala i slutändan. De i internationell jämförelse höga alkoholpriserna beror inte enbart på de höga skattesatserna. Snacka om att sitta i samma båt.
Det är så tröttsamt att politiker, mestadels på vänsterkanten men även inom (L), (KD) och (C), tycks tro att hela världen har allt att lära av Sverige i vissa sakfrågor och att Sverige inte har något att lära av omvärlden. Ju fortare gårdsförsäljning införs, monopolet faller och flertalet av dysterkvistarna gör en Hultqvist desto bättre.
Bo Bergman
Alkoholpolitisk rättshaverist
SVAR
Två utredningar: "En ny alkohollag" från 2009 och "Gårdsförsäljning" från 2010 har konstaterat att förslag om gårdsförsäljning skulle diskriminera utländska aktörer och därmed kunna uppfattas som ett handelshinder inom EU.
Liknande slutsatser har även den senaste utredningen, "En möjlighet till småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker" dragit. Även om utredarna toner ned farorna med försäljning på bryggeri och vingård finns de där. Spritintressena skulle på EU-väg kunna slå mot alkoholmonopolet.
Försäljning av starköl i butik vore också en dålig idé. När Finland 2018 började tillåta butiksförsäljning av drycker med 5,5 procent alkohol i stället för 4,7 procent slog det hårt mot folkhälsan. Under de två påföljande åren ökade antalet döda i alkoholrelaterade sjukdomar och förgiftningar kraftigt med 160 fall per år. 2020 dog totalt 1 700 personer av liknande orsaker. Det rapporterade det finska fristående och statliga Institutet för hälsa och välfärd nyligen. Det konstaterades även att tillgängligheten på alkohol är en nyckelfaktor. Samma slutsatser har svenska Karolinska institutet dragit.
Finland är inte Sverige. Men att Bergman inte ägnar ett enda ord åt alkoholfarorna är talande.
Niklas Otto Olsson
Politisk redaktör på Katrineholms-kuriren