Båda är historielärare i det civila.

Historia med fokus på konspirationsteorier

03.09.2019

Två historielärare hamnade på samma skola i Gävle - nu driver de en av Sveriges största poddar. Den 20 september konspirerar Historiepodden i Eskilstuna.

Kanske kommer det att handla om Abraham Lincoln, Gustav III eller Franz Ferdinand när Daniel Hermansson och Robin Olovsson kliver upp på Royals scen med föreställningen ”Den stora konspirationen”.

– Vi kommer att berätta både om sånt som bevisligen varit tvättäkta konspirationer och sånt som varit rena fantasier, säger Daniel Hermansson.

Det är drygt fem år sedan han och Robin Olovsson förverkligade hugskottet att starta en podd om sitt stora gemensamma intresse. Då jobbade de på samma skola men var bara flyktigt bekanta.

– Vi pratade om det lite i förbifarten. Sedan sågs vi inte på flera veckor. Istället gick vi var och en på sitt håll och funderade: ”Var han seriös eller inte?”

Till slut gjorde de iallafall en testinspelning, båda med inställningen att det troligen inte skulle bli mer än en kul grej för nära och kära. Men det dröjde inte många avsnitt förrän antalet lyssnare sköt i höjden.

Den som någon gång laddat ned podden fattar varför. Den mycket speciella kombinationen av fakta, entusiasm och de båda magistrarnas inbördes småtjafsande kan göra vilket puniskt krig som helst till ett rent nöje.

Just de puniska krigen är för övrigt Daniel Hermanssons favoritområde. I somras spelades fyra avsnitt in i ämnet, Hannibal och hans elefanter inkluderade, på en och samma dag.

Hur väljer ni ämnen?

- Vi tar det vi är sugna på för tillfället och turas att välja. Ibland blir det jättestort, som revolutionsåret 1789, ibland mer avgränsat som till exempel Olof Palmes jultal 1972. Den som valt tipsar om litteratur att läsa in sig på. Vi antecknar var och en för sig och och träffas sedan en gång i veckan för att spela in. Jag vet aldrig riktigt vad Robin tänker ta upp och tvärtom. På det viset blir det lite överraskningseffekt. Sedan klipper vi och fogar ihop till ett avsnitt.

Ni jobbar fortfarande som lärare ?

– Ja, på 80 procent. Men många kvällar och helger går åt till att läsa in sig på de olika ämnena. Det tar tid mycket tid, men är både nöje och hobby. Lite inkomster ger det ju också, annars skulle det inte funka.

Hur vaknade ditt eget historieintresse?

- Jag tror det började med Asterix och Obelix när jag var 10-12 år.

Vad tycker dina elever om podden?

­– De är varken mer eller mindre intresserade av historia än andra gymnasieelever. Och aldrig att jag skulle ge dem i läxa att lyssna. Någon gång händer det väl att jag säger lite försiktigt : ”Det finns visst en podd att lyssna på om det där”. Men annars ligger jag lågt.