SN-fotograf vann Årets sportbild

K-G Z Fougstedt, fotograf på Södermanlands nyheter, vann första pris i Årets sportbild.

3 mars 2017 15:30

Årets bild, Sveriges mest prestigefyllda bildjournalistpris, delades ut i Linköping i lördags och i klassen sportbilder vann alltså SN-fotografen.

Det var en mycket glad och rörd "Z" som lyckades hinna med en snabb telefonintervju mitt i galavimlet:

– Det tas miljoner bilder på sport, hur många som helst. Av alla dessa, väljer man ut min! Jag älskar sport, jag älskar boxning, det känns helt fantastiskt! säger SN-fotografen, som även vann Årets nyhetsbild 2006.

"Z" har lång erfarenhet av att fotografera boxning, och är van vid att vara nära hårda tag och blod i ringen.

Berätta något om vinnarbilden!

– Vanligen är jag helt inne i fotograferandet, och är inte så känslig. Men den här gången var det jobbigt, för jag var rädd att någon av boxarna skulle skada sig rejält.

I matchen mötte Nyköpingsboxaren Erik Skoglund sydafrikanen Ryno Liebenberg, och Eriks ögonbryn fick en hård smäll och sprack rejält.

– Erik tappade massor av blod, men vann ändå. För mig blev nog känslan extra jobbig, eftersom jag har följt Erik genom hela karriären, berättar K-G Z Fougstedt.

Juryns motivering till vinnarbilden:

"Boom! Tuffare än så här blir det inte. Den vinnande sportbilden är en fantastisk boxningsbild. En dokumentär bild som överträffar alla fiktiva skildringar av sporten. Det är boxning som blod, svett och tårar."

Kommentar till motiveringen, "Z"?

– Motiveringar är inte alltid så välformulerade, men den här är mitt i prick. Den uttrycker precis vad jag kände när jag tog bilden!

Prisutdelare var Svenska fotografers förbunds vice ordförande, Johan Gunseus.

Andrapriset i kategorin årets sportbild gick till Bobbo Lauhage, frilans och tredjepriset gick till Jack Mikrut, Dagens Industri.

Karl-Göran Zahedi Fougstedt har sex diplom sedan tidigare. Toppnoteringen var 2006 då han kammade hem förstaplatsen i kategorin Årets nyhetsbild med ett flygfoto över algblomningen i den sörmländska skärgården.

I år tycker han att tävlingen betyder mer än någonsin. Under de senaste åren har flera fotoavdelningar lagts ner runt om på mediehusen i Sverige.

– Yrket pressfotograf håller på att försvinna och tävlingen visar hur viktigt det är med bra bilder. Därför vill jag vara med och försöka bidra till att vältagna journalistiska bilder får spridning, sa K-G Z Fougstedt i en intervju inför tävlingen.

Det råder ingen brist på bilder i journalistiska sammanhang men att de professionellt tagna bilderna blir allt färre skriver nog många under på. För Fougstedt skiljer sig de ovana fotografernas bilder åt framför allt ur en aspekt.

– I bästa fall har en amatörbild ett budskap. En bra bildjournalistisk bild har flera budskap och innehåller flera delar, det direkta, det eftertänksamma och en teknisk skicklighet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa