Musikern Conny Söderlund har avlidit

Gitarristen Conny Söderlund, Katrineholm, har avlidit efter en längre tids sjukdom. Med sitt band Con's Combo hade han stora framgångar i Sydamerika på 60-talet, och hemma i Sverige spelade han med bland andra Cornelis Vreeswijk och Cyndee Peters.

12 augusti 2017 06:00

Conny Söderlund föddes i Vingåker och växte upp i Katrineholm. Hans pappa Gösta Söderlund var yrkesmusiker, ett yrke som även Conny valde.

Conny Söderlund var född 1947, och redan som 15-åring, 1962, startade han bandet Con's Combo hemma i Katrineholm. Bandmedlemmarna blev med tiden andra än de ursprungliga, och när bandet åkte till Argentina 1964 var Conny den enda från Katrineholm. De hade då turnerat i Sverige och Finland.

I Argentina spelade Con's Combo in skivor och hade en egen tv-show som hette Pop News och turnerade samtidigt i bland annat Brasilien, Paraguay och Peru.

Conny Söderlund flyttade till Los Angeles med sin dåvarande flickvän och ämnade bli amerikansk medborgare, men åkte hem till Sverige när han höll på att bli inkallad till Vietnamkriget. Han spelade med orkestrar i Katrineholm, och reste efter en tid tillbaka till Sydamerika men återkom efter några år till sin hemstad och fortsatte på musikens väg.

Han träffade Cornelis Vreeswijk och spelade med honom mellan 1978 och 1987. Cornelis son Jack Vreeswijk har i ett långt inlägg på Facebook beskrivit vad Conny Söderlund betydde för honom. "1978 träffade jag Conny för första gången på Bacchi Wapen. Han satt i orkestern som kompade farsan och Tre Damer (Inger Öst, Anita Strandell och Diana Nunez) i en krogshow som var bejublad och omskriven. Redan då förundrades jag över hans sätt att behandla gitarren och över hans sätt att närma sig sina medmänniskor. Oerhört mjuk, och stundtals lite vimsig, på ett skönt sätt", skriver Jack Vreeswijk.

Jack Vreeswijk berättar att Conny Söderlund lärde honom spela gitarr. De två turnerade tillsammans i Jämtland och Härjedalen för några år sedan.

"När man förlorar en mentor och förebild så blir det tomt. Jag vill minnas Conny som en av de stora gitarristerna i Sverige som inspirerade många men framförallt inspirerade min gamle släkting i allra högsta grad", skriver Vreeswijk.

Conny Söderlund spelade med många, däribland Lill Lindfors och Nisse Sandström, och på senare år med Löpsjötorparns orkester. Jazz och samba var hans musik.

Katrineholmaren och musikern Christer Cronholm spelade en del med Conny Söderlund, och kände honom också som kompis. På frågan vad Conny Söderlund betytt för musiklivet i Katrineholm säger han:

‒Han satte Katrineholm på kartan genom att han spelade med Cornelis i så många år, och genom det faktum att han var en väldigt stor stjärna i Argentina. Han var en fantastiskt duktig gitarrist, en superbegåvning. När man satt och jammade med honom lärde man sig saker. Det är många i Katrineholm som inte vet om vilken stjärna vi har haft.

Conny Söderlund blev 70 år. Närmast anhöriga är dottern Cora och sonen Jakob, samt vännen Eva.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rosel Jern

Ämnen du kan följa