30 år som Friskisledare firades med träning

Fem träningspass om dagen är ren glädje för Ann-Charlotte Hallqvist. I 30 år har hon fått fart på Friskis och svettis motionärer.

Katrineholms kommun 6 november 2019 09:08

Med lite solbränna och snabba steg susar Ann-Charlotte Hallqvist ned för trappan från instruktörernas omklädningsrum för att hinna klämma in en intervju på lunchen. Pigg och glad och med energi som smittar av sig när hon håller skivstångspass på måndagar.

– Det är en bra start på veckan. Det är kul och man möter trevliga motionärer. Jag brukar alltid avsluta passet med att säga att "nu är vi fysiskt rustade för den här veckan". 

Som ledare visar hon olika övningar där deltagarna lastar skivstången med vikter efter egen förmåga. Ann-Charlotte Hallqvist kallar sig "rödvit i själen" och uppskattar att Friskis och svettis är tillåtande och har motionsformer som inkluderar alla.

– Vissa tillfällen i livet har man mer tid för föreningslivet och vid andra tillfällen har man mindre tid. Jag har haft några uppehåll när barnen föddes och när jag reste mycket i jobbet.

När Friskis startade sin verksamhet i Katrineholm var Ann-Charlotte Hallqvist motionär och snart nog blev hon värd. 

– Jag var med på det allra första passet i Sveaparken i augusti 1986. Det var tider det. När hösten kom så flyttade de in verksamheten i olika små gympahallar runt om i stan. 

Ann-Charlotte Hallqvist diplomerades 1989 och sedan dess har hon lett pass i ett tiotal olika träningsformer och utbildat sig vartefter.

– Man sätter ihop sitt pass själv inom Friskis riktlinjer. Först väljer jag musik som passar. Jag har en app som mäter slag per minut så att jag kan hitta rätt tempo. Sen måste det vara rätt karaktär i musiken också, gärna lite kraftfull. Övningarna väljer jag sist.

Tränat har hon gjort sedan barnsben, då hon i olika perioder tränade gymnastik, basket och handboll.

Som liten ville hon likt sin mamma arbeta som sjuksköterska, men gav upp när hon insåg att hon svimmade vid åsynen av blod. Planerna riktades istället mot att arbeta med barn och under ett halvår jobbade Ann-Charlotte med barnpassning på en kibbutz i Israel. Men de stora barngrupperna i Sverige fick Ann-Charlotte att tänka om och valet föll på ekonomi och de första åtta åren efter utbildningen arbetade hon på SJ redovisning i Norrköping.

Nu arbetar hon sedan 17 år tillbaka på Tegelstaden bygg i Katrineholm. Att slippa pendlingen ger med tid till träning.

För några veckor sedan reste hon på sin första träningsresa till Mallorca. För en gång skull fick Ann-Charlotte vara "bara" motionär och hon testade på flera nya träningsformer på passen som enbart leddes av instruktörer från Friskis och svettis. 

– Jag fick lite nya idéer och inspiration som jag hoppas kommer katrineholmarna tillgodo på sikt. 

Som mest blev det sex träningspass på samma dag och en dag följde hon med en grupp på bergsvandring.

– Jag rekommenderar att åka på träningsresa. Det var jätteroligt. En morgon körde vi core vid havet i soluppgången. 

På planet hem fick dock Ann-Charlotte en obehaglig upplevelse. En medpassagerare några stolsrader framför blev akut sjuk och trots vård och nödlandning gick hans liv inte att rädda. 

– Man fick sig en tankeställare om att livet är skört och att man måste leva här och nu. Jag hade svårt att sova sedan på natten.

På hemmaplan tränar hon ofta med maken Håkan Hallqvist.

– Han följde med mig till träningen och så blev han också "fast".

30 år som ledare firar hon genom att hålla ett träningspass tillsammans med Catarina Björndahl som har lika många år i ledartröjan.

Ann-Charlotte Hallqvist

Ålder: 55 år

Familj: Maken Håkan och tre söner varav en fortfarande bor hemma. 

Bor: I villa på Gersnäs.

Aktuell: Firade 30 år som Friskisinstruktör med en träningsresa till Mallorca.

Gör: Ekonomiassistent på Tegelstaden bygg i Katrineholm.

Tränar: Fyra gånger i veckan.

Äter: "Jag har en man som är jätteduktig på att laga mat. Allt blir så gott så jag äter det mesta".

Andra intressen: Sjunger i kören Joyvoice en gång i veckan. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stina Järperud

Ämnen du kan följa
Läs mer
Motion & hälsa

Träna med Jonte – här är femte passet

Motion & hälsa

Träna med Jonte – här är fjärde passet

Motion & hälsa

Träna med Jonte – här är tredje passet

Motion & hälsa

Passa på – nu kan du träna tabata med kkuriren: "Kom som du är så kör vi"

Motion & hälsa

Träna med Jonte – här är andra passet

Visa fler