VÄldet mot tiggarna Àr ditt ansvar, Jansson

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, medger att kravet pÄ tiggeritillstÄnd har ökat tiggarnas utsatthet, men vill ÀndÄ utvidga de nya reglerna.

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, medger att kravet pÄ tiggeritillstÄnd har ökat tiggarnas utsatthet, men vill ÀndÄ utvidga de nya reglerna.

Foto: Anders Nilsson

Ledare2019-11-20 10:55
Detta Àr en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion Àr oberoende liberal.

En tiggare i Eskilstuna blir kissad pĂ„. En annan ser att en bilist kör med full fart mot henne, bara för att stanna nĂ„gon meter ifrĂ„n. En grupp tiggare som sover i en bil blir angripna av ett tiotal personer som slĂ„r pĂ„ bilen med tillhyggen och krossar en ruta. 

Det har EK/ST rapporterat i dagarna, utifrĂ„n de berĂ€ttelser frĂ„n tiggare som Stadsmissionen i Eskilstuna har sammanstĂ€llt. Redan ett par mĂ„nader sedan skrev tidningen om hur vissa Eskilstunabor efter införandet av tillstĂ„ndskrav för tiggeri trakasserat tiggarna och krĂ€vt att fĂ„ se deras tillstĂ„nd eller försökt jaga bort dem frĂ„n deras platser. 

SÄ ser sambandet ut. Eskilstunas politiska majoritet har infört tillstÄndskrav med det uttalade syftet att fÄ bort tiggeriet. DÀrmed sÀnde man en kraftfull signal till allmÀnheten som vissa mÀnniskor verkar ha tolkat som en officiell sanktion till handgripligheter.

För det Àr inte sÄ att extremisterna har fÄtt nÄgot tuggmotstÄnd frÄn den politiska ledningen i form av ett principfast försvar av utsatta mÀnniskors frihet att sitta pÄ marken med en mugg bredvid sig.

Men det sagt Ă€r det sannolikt sĂ„ att kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) Ă€ndĂ„ menar det, nĂ€r han sĂ€ger ”för jĂ€vligt” om hoten och vĂ„ldet mot tiggarna.

LÄt oss dÄ se pÄ vad han har gjort praktiskt för att skydda dem mot detta.

En central frÄga Àr att brott anmÀls. Förutom att sÀtta fast brottslingarna kan det ge officiell statistik över incidenter, sÄ att man fÄr en tydligare bild av problemet. Men tiggarna Àr ovilliga att göra polisanmÀlan pÄ grund av dÄliga erfarenheter av polis och andra myndigheter i sina hemlÀnder.

Jimmy Jansson och kamraterna har inte tagit nÄgra steg för att motverka denna misstro. TvÀrtom har de sett till att kommunen hÄlls sÄ lÄngt frÄn arbetet med tiggarna som möjligt. SÄ gott som alla stödinsatser för EU-migranter sköts av frivilliga krafter, som visserligen anvÀnder skattemedel för detta, men har inget specifikt uppdrag frÄn kommunen.

Att ovanpÄ det införa tillstÄndskrav försvagar sannolikt tiggarnas förtroende för myndigheter Ànnu mer. Kommunen hittar pÄ möjliga ordningsstörningar för att kunna krÀva tillstÄnd vars syfte enbart Àr att krÄngla. Nog pÄminner det om illojal maktutövning frÄn myndigheter som tiggarna kÀnner igen alltför vÀl.

Jimmy Jansson medger i intervjun med EK/ST att tillstĂ„ndskravet har drivit pĂ„ hot och vĂ„ld mot tiggare. Men vilka slutsatser drar han av det? Kravet pĂ„ tillstĂ„nd har införts för att nĂ„gonstans lĂ€ngs vĂ€gen göra livet bĂ€ttre för tiggarna, enligt Janssons sĂ€tt att se. Men om de nya reglerna i stĂ€llet för att förbĂ€ttra har försĂ€mrat deras situation – vilket gĂ„r att se i den kraftigt ökade brottsutsattheten i gruppen – borde reglerna inte dras tillbaka?

Nej, sÀger Jansson. I stÀllet ska tillstÄndskravet utvidgas för att gÀlla pÄ flera platser i Eskilstuna.

Den politiska ledningens hantering av denna frÄga Àr immun mot rationell logik. Majoritetspolitikerna lever i en bubbla dÀr det Àr viktigare att hÄlla fast vid beslut och ett hÄrt signalsystem Àn att skydda en utsatt grupp.