Vaccinmotstånd dödar

29 augusti 2019 16:55

Ett av de kändaste svenska citaten kommer från Esaias Tegnér, som slog fast att grunden för Sveriges välstånd och befolkningsökning var ”freden, vaccinet och potäterna”. Att få skulle uttrycka sig så i dag gör inte devisen mindre sann, utan beror snarare på att de flesta tar avsaknaden av krig och svält för givna.

Tyvärr har allt fler börjat göra likadant med sjukdomar. Inte så att man inte förstår att frånvaro av vaccin kan leda till att man blir sängliggande. Däremot är det färre som inser att sjukdomar som mässlingen kan betyda livslånga handikapp och i värsta fall döden, vilket är både historielöst och verklighetsfrånvänt.

Under årens lopp har miljontals människor, framför allt barn, dött i mässlingen. Situationen är numera så allvarlig att världshälsoorganisationen WHO har utlyst nödläge och tidigare i år satte upp vaccinmotstånd på listan över de allvarligaste hoten mot global hälsa.

I en ny rapport, som presenterades på torsdagen, konstaterar WHO att Europa har hamnat i underläge i kampen mot mässlingen och det går fort. Cirka 90 000 barn och vuxna i europeiska länder smittades under första halvan av 2019. Det är dubbelt så många som under samma period förra året, då 72 människor i Europa avled av sjukdomen.

Även om Sverige inte finns med bland länderna som knuffas ut ur gruppen som lyckats utrota mässlingen – i slutet av juli uppgav Folkhälsomyndigheten att 17 fall av mässling rapporterats hittills i år – existerar orsaken till att allt fler insjuknar även här: desinformation.

Det finns en liten, växande rörelse som påstår att vaccin är farligt, bland annat genom att koppla vaccinering till autism, trots att den myten har tillbakavisats flera gånger. På nätet, där rörelsen samlas, sprids budskap med innebörden ”jag har minsann haft mässlingen och klarat mig bra”, vilket majoriteten givetvis gör.

Det är ”bara” runt 20 procent av sjukdomsfallen som leder till komplikationer och 0,1 procent av de insjuknade som får potentiellt dödlig hjärninflammation. Det är inte konstigare än att majoriteten som åker bil utan bälte eller cyklar utan hjälm inte dör av det.

Precis som i fallen med hjälm och bälte handlar vaccinering om att ta det säkra före det osäkra, samt om att skydda ”svaga” individer, som små barn och sjuka, som ännu inte har vaccinerats alternativt inte kan vaccineras. Som Günter Pfaff vid WHO:s avdelning för mässling och röda hund uttrycker saken till nyhetsbyrån AFP, kommer både barn och vuxna att lida och i en del fall att dö i onödan, om inte vaccinering genomförs och upprätthålls i alla samhällen. Det senare beror på att mässling är en av de mest smittsamma sjukdomarna, vilket gör det extra viktigt att man som kollektiv uppnår ”flockimmunitet”, alltså att minst 95 procent i populationen är vaccinerade, för att hindra smittspridning.

I Sverige har de flesta regioner goda siffror, men 2017 visade TT att drygt 40 kommuner hade en så låg vaccinationsgrad att det fanns risk för smittspridning. I de områden bör man omgående börja med riktade kampanjer och uppsökande verksamhet i samarbete med förskolor.

De tveksamma föräldrarna måste få veta hur det är: vaccinmotstånd dödar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!