Engelska skolan Àr bra för Fröslunda

Internationella Engelska Skolan finns i Eskilstunastadsdelen Fröslunda sedan 2010.

Internationella Engelska Skolan finns i Eskilstunastadsdelen Fröslunda sedan 2010.

Foto: Mikael Andersson

Ledare2019-12-02 20:00
Detta Àr en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion Àr oberoende liberal.

Det var praktiska omstĂ€ndigheter som gjorde att Internationella Engelska Skolan (IES) etablerade sig i Eskilstunastadsdelen Fröslunda 2010. 

Kommunen drogs med höga lokalkostnader för skolan och omorganiserade. Fröslundaskolans högstadium flyttades till StÄlforsskolan. Kvar i Fröslunda centrum stod skollokaler som passade IES som expanderade och sökte större yta.

Att en av landets mest populÀra friskolor flyttade till Fröslunda var ett vÀlkommet tillskott för en socialt belastad stadsdel. Engelska skolan finns nu som ett bra alternativ inpÄ knuten för elever som har tuffa förutsÀttningar.

Men det handlar Àven om en allmÀn imagehöjning för Fröslunda. Om IES vill ha sin skola dÀr, Àr stadsdelen sannolikt inte sÄ dÄlig trots allt. Och imageeffekten gÄr i bÄda riktningarna. IES signalerar att den inte har som ambition att vara ett reservat för elever som har det lÀtt, utan Àr en skola för alla.

I allt detta gÀller att ha markkontakt. Engelska skolan Ästadkommer inga underverk för Fröslunda. Stadsdelens ligistproblem har inte gÄtt skolan förbi, vilket diskuterades mycket för ett Är sedan, dÄ rektorn för Engelska skolan slog larm. Det tuffa Fröslunda Àr heller inte frÀmst det som mÀnniskor ser nÀr skolan Àr öppen, utan definieras av det som hÀnder pÄ kvÀllar och helger.

Men att skolan inte löser allt betyder inte att den Àr oviktig. TvÀrtom. Förra Ärets möte om vÄld, droghandel, gÀng och annat i Fröslunda, dÀr kommunens högsta politiker och tjÀnstemÀn deltog, skedde pÄ skolans initiativ. Det Àr den typen av engagerade, starka aktörer i civilsamhÀllet som behövs i utsatta omrÄden.

DÀrför Àr det en vÀlkommen nyhet att IES funderar pÄ att utöka sin verksamhet i Fröslunda. Först och frÀmst Àr det en signal om att skolan fortsatt tror pÄ stadsdelen. Trots de problem som uppmÀrksammades för ett Är sedan Àr IES i Fröslunda för att stanna. En expansion av skolan ger ocksÄ förutsÀttningar för bÀttre utnyttjande av skollokaler i Eskilstuna, till nytta för skattebetalarna och skolundervisningen.

Uttalandet frÄn rektor Mattias Haag i EK/ST, om att inte bara vara en skola utan att utgöra sjÀlva hjÀrtat i Fröslunda, mÄste tolkas som att skolan vill spela en Ànnu större roll för stadsdelen framöver. Det kan handla om nÀra samarbete med de fritids- och ungdomsverksamheter som kommunen har satsat pÄ de senaste Ären.

Det har kommit positiva signaler som visar att utvecklingen i Fröslunda vad gÀller trygghet Àr pÄ vÀg Ät rÀtt hÄll. Men förÀndring tar tid och krÀver uthÄllighet. En skola som bryr sig och Àr mer Àn bara en skola kan vara en del av den uthÄlligheten.