Du klarar dig bra utan att elda

Sedan i onsdags eftermiddag råder totalt eldningsförbud i hela Sörmland.

9 juni 2018 06:30

Man får exempelvis inte göra upp eld på grillplatser eller tända engångsgrillar. Andra saker som ska undvikas är rökning i skog och mark, arbete med maskiner som kan orsaka gnistor och att lämna glas i naturen. Det senare är för övrigt en regel som alltid ska tillämpas, oavsett väder.

Däremot får man grilla på sin egen tomt, under eget ansvar, om grillen har tillräckligt långa ben för att elden ska hamna en bra bit över marken.

Trots det finns det folk som inte inser allvaret

Orsaken till restriktionerna, som kommer från Länsstyrelsen i Södermanlands län, är att brandrisken är skyhög. På den sexgradiga skalan som anger lättantändligheten i marken, ligger delar av Sverige på en sexa. Här sticker Sörmland ut, som en av de torraste platserna i landet.

Trots det finns det folk som inte inser allvaret. Som struntar i att visa hänsyn, och grillar på badplatser och i skogsområden, som om sommaren 2018 inte vore torr som fnöske.

I artiklar och i sociala medier berättas om eldande människor som inte lyssnar när förbipasserande informerar om förbudet, förrän polisen kommer till platsen. En biträdande polisområdeschef i Stockholms län, där det rått eldningsförbud sedan den 10 juli, förklarar att de har haft flera bränder i hans område, vilket han tror beror på att många underskattar riskerna och överskattar sin förmåga att kunna hantera en olycka (Mitti, 19/7).

Men även här finns rapporter om människor som inte bryr sig

En annan polis blev till slut så less på alla som bryter mot regeln, vilket kan ge böter, att han lackade ur på Facebook: ”Jag lovar att vi har annat att göra än att åka runt och tillrättavisa folk som grillar”.

Det har polisen i Sörmland också. Men även här finns rapporter om människor som inte bryr sig, vilket är farligt eftersom eld kan spridas fort. Dessutom tar det resurser från polis och räddningstjänst, som redan är i en ansträngd situation.

Därför har jag en sista uppmaning innan jag går på semester: Länsstyrelsen införde inte eldningsförbudet för att jävlas, utan som en förebyggande åtgärd för att minska risken för bränder på allmänna platser – efter samråd med länets räddningstjänster och utifrån SMHI:s prognoser.

Följ det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!