Det finns visst pizzerior i Bräcke

11 september 2019 06:00

Ledarskribenten Susanne Nyström undrar i lördagskrönikan den 7 september vem som har svar på hur Bräcke ska få en pizzeria. Frågan är tyvärr helt fel ställd, eftersom Bräcke, som centralort i kommunen, har ett par pizzerior och i övriga kommunen finns det fler. Om det är kommunalrådet i Bräcke som inte har koll på näringsverksamheten i kommunen, eller om det är Expressens reporter som far med osanning, kan jag inte avgöra. Men pizzerior finns det i Bräcke.

Däremot återstår grundfrågan, vad är det som gör en bygd attraktiv? Självklart räcker det inte med att diskutera inkomstskatter. Centerpartiets förslag, som finns med i statsbudgeten för 2020, om en skattesänkning genom ett förhöjt grundavdrag i vissa områden, är till för att till en del utjämna de skillnader som finns i dag. Det räcker naturligtvis inte, men det är en bit på vägen.

Inför Centerpartiets partistämma i Karlstad mot slutet av månaden presenteras ett program, Vi för Sverige framåt, med frihetsreformer för Sveriges landsbygder. Med det lägger vi förslag som stärker förutsättningarna att bo, leva och driva företag i landets landsbygdskommuner. Då blir det möjligt att starta fler pizzerior, om det nu är just pizza som efterfrågas av kommuninvånarna.

När Bräckes kommunalråd förra veckan sa till Expressen att kommunens medborgare inte har någon pizzeria att gå till, eftersom den servicen sedan länge var borta, utgick jag ifrån att det var sant, eftersom jag inte såg någon anledning för någon att slira på sanningen om den saken. Med facit i hand borde jag ha kontrollerat uppgiften.

Pizzerian i Bräcke användes dock i texten som en symbol för att det inte räcker med arbetstillfällen, välfärdstjänster och sänkta inkomstskatter för att yngre ska välja att stanna i en kommun. Det måste även finnas ett visst utbud av affärer, kaféer, restauranger, service och kultur – det vill säga saker som fyller fritiden med innehåll.

Att Centerpartiet snart kommer att presentera ett program för landsbygden är välkommet. Dock hade partiet statsrådsposterna som näringsminister och jordbruksminister/landsbygdsminister under alliansregeringarnas åtta år vid makten 2006-2014.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Fredriksson (C) Susanne Nyström