Varför togs subventionen bort?

14 maj 2019 06:00

Johan Tollén, kommunikatör på region Sörmland, förklarade att subventionerade skolresor med kollektivtrafiken kostar skattepengar och kräver politiska beslut.

Jag har, ett antal gånger, åkt kollektivt enligt tidtabell med mina skolklasser. Det har ännu inte hänt att bussen blivit fullsatt. Om inte skolklassen varit med skulle det varit glest mellan passagerarna. Resorna har därför inte kostat skattebetalarna något extra, det enda som skett är en transferering av pengar från den ena offentliga verksamheten till den andra. Det är ointressant för skattebetalarna, men ett ökat nyttjande kan betyda en del för skolans verksamhet och måluppfyllelse. Eftersom ett gratis alternativ alltid ger risk för överutnyttjande vill jag ge politikerna alternativet att ta betalt av var femte elev och varannan vuxen som förslag.

Johan Tollén svarar inte på varför det subventionerande resandet till Nyköping i samband med besök på Nyköpingshus har tagits bort. Jag har haft för vana att åka dit med eleverna i årskurs 4 och i årskurs 5. När jag skulle beställa studiebesök för flera månader sedan hänvisade museets pedagoger mig till Sörmlandstrafiken. För cirka fem veckor sedan blev jag, av kundtjänst, lovad svar på telefon eller mail. Är det så att politikerna har tagit beslutet att subventionen ska bort? Nu har jag gett upp möjligheten att åka dit innan sommarlovet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rune Engström Mellanstadielärare Nyhemsskolan