Varför alla dessa skarvar?

4 januari 2018 15:12

Naturen Kan det vara så att människans inblandning i naturens balans kan ha påverkat skarvens utbredning? En gång var örnen nästan utrotad i Sverige. Ja dessa fruktansvärda rovdjur kunde ju ta hönor och annat som kom i deras väg. Skjut dem bara hette det.

Jag hör nu från Vänern där skarven också är en plåga, att beståndet där är på nergång på grund av att havsörnen ökar i antal och älskar att äta skarvbarn. Om vi människor ska försöka hålla balansen i naturen, då kanske det inte blir så bra som vi tänkt oss. Om vi i stället försöker att lära oss av våra misstag så kanske både vi och vår natur mår bättre.

Jag förstår att de som nu blir utsatta för alla dessa ­skarvarna mår dåligt. Men om vi tar död på skarvarna då kommer kanske något annat som vi inte tänker oss. Jag tänker på Azorerna där de fick ett så fruktansvärt ogräs som de inte kunde stoppa. Men så kom de på att ogräset stoppade stenras som de tidigare haft. Och när de vände det otrevliga till något bra, då går livet lättare att leva.

Rune Jakobsson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa