Insändare Under många år under 1970-talet var jag vegetarian. Idag äter jag  djupfryst vegetarisk mat. Tyvärr har de flesta livsmedelskedjor bara produkter från Hälsans Kök. Det låter förtroendeingivande, inte sant? Det låter väldigt svenskt också, vilket det var från början men inte idag. Producerat i Israel (till viss del Tjeckien) dock inte på ockuperad mark, sägs det av företaget, som ägs av Nestlé och där någonstans börjar jag påminna mig vad jag läst om döda bebisar i Afrika. Nestlé ligger i Schweiz, utanför EU alltså, och det skrevs massor om att de sålde bröstmjölksersättning till Afrika på 1990-talet. Givetvis är det bättre att bebisar ammas, och speciellt om tillgången på rent dricksvatten är minimal. 

Presenteras produkten som jättebra, av kvinnor i sjuksköterskeuniformer, då kan vem som helst gå på det. Vårdförbundet stödjer den mångåriga bojkotten av Nestlé eftersom de inte följer barnmatskoden antagen av WHO. Och den medvetna konsumenten borde också tveka när det gäller Nestlés varor.

På Wikipedia står en hel del om företaget, intressantast är rubriken "Kritik" där finns det värsta.  Det finns också listat vilka produkter/företag de äger, eller har ägt. Jag kan inte påstå att jag vill stödja dem med en enda krona både för skandalerna ovan men även för företaget i Israel. Frakterna är långa, koldioxidutsläppen höga och har man sedan ett motstånd mot Israeliska produkter pga ockupationen av Golan och framöver kanske även Jordandalen, då känns det väldigt lätt att bojkotta. Det finns svenskproducerad vegetarisk mat, jag väljer det istället.