Våga vara en bra förälder!

7 september 2019 05:05

Det krävs mod, styrka och uthållighet att vara en bra förälder. Själv kämpar jag med det varje dag. Kämpar, för att mina barn är värda att få bästa möjliga förutsättningar för att lyckas i sina liv! Jag har jobbat inom skola och utbildning i 20 år och träffat många barn som har haft turen att ha föräldrar som stöttar dem och som har lärt dem goda värderingar. Tyvärr har jag också mött alldeles för många som inte har haft den turen.

Vilken förälder är du?

Bra föräldrar vågar sätta rutiner, regler och gränser. De vågar också lära sina barn vad som är rätt och fel och att ifrågasätta dem när de utmanar. Att ge beröm är självklart, lika självklart som att tala om vad som behöver förbättras. Bra föräldrar lägger undan sin skärm för att lyssna på sina barn. Barn har viktiga saker att säga och vill inget hellre än att deras föräldrar ska lyssna. Föräldrar är ju barnens största förebilder. Bra föräldrar tar ansvar för att deras barn får röra på sig, sova ordentligt och äta sunt. De förstår också att barn behöver utsättas för problem, utmaningar, konflikter och stress och att barn lär sig av sådant som är svårt och jobbigt.

Bra föräldrar pratar positivt om skola och utbildning, även om de själva haft dåliga erfarenheter. Bra föräldrar ser till att deras barn kommer i tid till skolan och är förberedda. Bra föräldrar tröstar sina barn när de kommer hem i tårar efter en konflikt i skolan, men funderar också på deras eget barns roll i konflikten. Det krävs mod och styrka att sätta gränser som gör att barn inte spelar, chattar eller surfar på nätterna. Bra föräldrar blir oroliga och ger sig ut för att leta efter dem när de inte kommer hem på bestämd tid en fredagskväll, istället för att låta dem göra som de vill. Att vara förälder innebär att man misslyckas ibland och modiga föräldrar vågar söka hjälp när de känner att de inte räcker till.

Barn föds utan kunskaper och värderingar. Det är genom oss föräldrar och vuxna de får den största delen av dessa kunskaper och värderingar. Därför måste vi våga och orka vara bra föräldrar och goda vuxna! Vi som arbetar inom skola och utbildning har en viktig roll i ditt barns liv och utveckling. Vi vill att ditt barn ska lyckas. För att barn ska få bästa möjliga förutsättningar för att nå sina mål, må bra och lära sig goda värderingar behöver vi er föräldrar, ert mod och er styrka. Ni är viktiga!

Vågar DU vara en bra förälder?

Barn- och utbildningsförvaltningen, Eskilstuna

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Ledin, utvecklingscoach