Sen åt vi kokhöns, i stort sett varje helg när det inte var Mårten för då blev det anka. Idag gillar jag fortfarande kyckling och äter det gärna, tyvärr kan jag säga, eftersom jag helst skulle vara vegis. Men den som inte tål allt har inget val, så kyckling blir det ibland.
Det jag kan reagera på idag är följande: lårbitarna blir större och större, snart kommer de inte att få plats i glasformen, de känns nästan som kalkonbitar numera. De blir inte mindre av att tinas heller och ibland har bitarna blodutgjutningar, undrar om de fått dem före eller efter slakt? 25 minuter skall de steka i ugn, knappast, 45 minuter snarare. Så vad har hänt Kronfågel, skadar ni fåglarna innan slakt och vad göder ni dem med så de blir så stora? Det är inte bara vattnet ni sprutar in, det är något annat också.
Gunnel Malm, Julita
Svar direkt: Den kyckling vi äter idag ska inte förväxlas med den höna som mammorna tillagade på 70-talet. De raser som används i dag har tagits fram i ett långsiktigt avelsarbete med fokus på friska, starka djur med god köttansättningsförmåga och köttkvalitet. Dagens kycklingar ger alltså mer kött och större styckningsdetaljer än en höna som oftast använts i äggproduktion. Fodret består till cirka 70-75 procent av svenskt spannmål och cirka 25 procent av proteinråvaror. Många uppfödare använder hemmaproducerad spannmål, helt vete, vilket är positivt ur miljösynpunkt. Svenska kycklingar får inte tillväxtantibiotika.
Frysta produkter möras med max 13 procent saltlake, vilket står utskrivet på förpackningen under innehållsförteckningen. Smaktester har visat att den frysta kycklingen smakar bättre med en marinad, man upplever köttet som mörare och saftigare. Vid tining släpper köttet en del saltlake. Man ska också komma ihåg att allt kött innehåller naturlig vätska som släpper när man tinar och tillagar det.
Det som beskrivs som blodutgjutningar beror på att den bedövade kyckling troligtvis inte avblodats på ett korrekt sätt. Även om det kan se oaptitligt ut är det ingen fara att äta kycklingen. Givetvis är man välkommen att reklamera produkten om man önskar det. För att få det perfekta resultatet när du tillagar din kyckling i ugn rekommenderar vi alltid en ugnstermometer. Kycklingen är klar när innertemperaturen når 82 grader invid benet.
Jenny Fridh
Kommunikationschef, Kronfågel AB