Offensivt och försiktigt - fast tvÀrtom

Joha Frondelius (KD) menar att Kristdemokraterna tror att kommunen behöver offensivt ta tag i skolresultaten.

Joha Frondelius (KD) menar att Kristdemokraterna tror att kommunen behöver offensivt ta tag i skolresultaten.

Foto: Roger Culmsee

InsÀndare2019-11-30 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vi politiker fĂ„r höra av kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) att pengarna pĂ„ sista raden ”vinsten” i en kommunbudget Ă€r helt avgörande inför framtiden. En kommun ska inte jĂ€mföras med bolag och dĂ„ behĂ„lla sĂ„ mycket pengar som möjligt under en budgetperiod till Ă€garna.

 Ă„garna Ă€r du och jag, kommunmedborgare som har stora förvĂ€ntningar pĂ„ ett annat uppdrag för skattepengarna. Det Ă€r att nĂ„ antagna resultat utifrĂ„n lagstiftningen, kommunplan och visionen för skola, vĂ„rd och omsorg. NĂ€sta uttalande frĂ„n ordförande Dahlström Ă€r att vi mĂ„ste spara pengar först för att det sen ska bli ett resultat. Inget bolag eller kommun kan spara sig igenom dĂ„liga resultat eller kriser. 

Det handlar om att förĂ€ndra arbetssĂ€tt och ge personalen rĂ€tt och bra förutsĂ€ttningar, och alltid ha fokus pĂ„ resultatmĂ„len. Att varje mĂ„nad analysera resultaten mot antagna mĂ„l Ă€r ett bra arbetssĂ€tt. Skola, vĂ„rd och omsorg kan Ă€ven utföras av nĂ€ringslivet tillsammans med kommunen. 

Majoritetens budgetslogan i Ă„r Ă€r ”Offensivt och försiktigt”. Offensivt i majoritetens budget betyder en stad i förĂ€ndring med mycket nya investeringar, och dĂ„ först och frĂ€mst nya fastigheter - lokaler. Försiktigt betyder att man ska hĂ„lla i pengarna till sĂ€mre tider. 

Vi Kristdemokrater tror att kommunen behöver offensivt ta tag i skolresultaten. Vi behöver offensivt ta tag i personalbemanningen inom Àldreomsorgen. Vi behöver offensivt ta tag i försörjningsstödet och vuxenutbildningen inom Viadidakt. DÀremot behöver vi försiktigt övervÀga alla investeringar som kommer kosta kommunen mer Àn vi klarar av att betala utan höjda skatter.