Insändare Jag hajjar till inför rubriken "Ekorrjakt kan tillåtas efter 18-årigt förbud" den 23/12. För vem vill skjuta en ekorre? 

Men Naturvårdsverket föreslår allmän jakt på kurre mellan 15/11 - 29/2 och anledning lär vara att stammen är livskraftig. Allvarligt, tillåt mig tvivla. Jag har inte sett en ekorre sen vintern 2018 - 2019 då hade jag en kurre vid fågelmatningen. Då bor jag ändå så det finns tall och gran och jag går med hunden där den borde finnas. Dessutom såg man tidigare ekorrar som sprang över vägen när man körde bil, har jag inte sett på åratal heller. Så en "livskraftig stam" verkar totalt taget ur luften. Men det finns attraktiva grejor med att skjuta ekorrar läser jag, päls och kött. Dessutom skadar de tak (!) och rövar ägg.

Alltså, hur många av oss bär päls numera och ekorrpäls? Och hur många vill käka ekorre, någon? Skadar tak gör de kanske, men det gör i så fall även tornseglarna, gråsparvar och pilfinkar. Skall vi ha jakt på dem också? Rövar ägg gör de förmodligen, annars skulle de väl svälta ihjäl. Människan själv skadar djurens miljö mer än vad djuren gör, få djur utrotar andra arter till exempel. 

I landet finns ett antal tappra människor, de kallas viltrehabiliterare, det är djurvänner som tar hand om skadade djur och, förhoppningsvis, kan släppa ut dem när de är friska. Måste kännas väldig inspirerande att ta hand om halvdöda ekorrungar, sköta om dem, och sen släppa ut dem att dödas stunden efter.

1970 sköt jag själv en ekorre, hittade ingen fågel med spanieln jag tränade så han fick apportera en död kurre istället. Stolt bar jag hem mitt första byte till jägarfamiljen jag jobbade hos. Fick en rejäl utskällning! Jag var inte vatten värd. Mannen i huset var passionerad jägare, men ekorrar sköt man inte. 

Idag inser jag hur rätt han hade. Dra tillbaka årets mest idiotiska förslag Naturvårdsverket.