INSÄNDARE: Besvikna elever- "maten ofta slut"

14 september 2019 05:00

Vi är några elever i 9:an på Kunskapsskolan i Katrineholm som reagerar på flera saker.

För ett halvår sedan skrev Kunskapsskolan avtal med företaget Närda om att alla Kunskapsskolor ska få vakuumförpackad mat från Göteborg. Förutom att det är inte är miljövänligt att skicka mat från Göteborg är maten ofta slut innan vi 9:or ska äta. Första veckan efter lovet fick vi nästan bara äta sallad. Vi äter 12:05 och vi är hungriga igen vid 13. I Sverige betalar man skatt för att vi ska få gratis skolmat, men vi måste köpa något att äta så fort vi får möjlighet. Att vi är tvungna att köpa egen mat för att orka med skoldagarna är inte allt. Vi får inte gå utanför skolans område, trots att vi kommit med många förslag, allt ifrån lappar som föräldrar får skriva på, till att eleverna får skriva upp sig så lärarna vet vilka som är iväg.

Vi har ett café, som säljer bland annat mackor, där man kunnat betala med kontanter. För något år sedan infördes swish. Efter sommarlovet får man bara betala med swish. De yngsta på skolan går i årskurs 4. Det är långt ifrån alla 10-åringar som har swish. Har man Sörmlands sparbank kan man inte swisha företagsnummer om man är under 18. Det gör det omöjligt att köpa något i caféet, om man inte köper en melliskupong, då måste man alltid köpa för 16 kr.

Det var inte bara maten och cafébetalningen som ändrades efter sommarlovet, en brandvägg för Wi-Fi:et har satts upp så man inte kan gå in på vissa hemsidor och appar. Det är en jättebra grej om det blockerar alla spel så att man inte kan spela på lektionerna, men varför blockeras swish och 1177? Man måste alltså använda sin egen mobildata för att swisha till skolans café, när man knappt har något annat alternativ för att få energi och orka med skoldagen. 1177 är en hemsida vi har blivit tipsade av lärare att använda som källa i exempelvis biologi. Vi blir blockerade från att använda de trovärdiga källorna i vårt skolarbete.

En annan regel vi har på skolan är att man inte får ha jackor inomhus. I vintras, när det var som kallast utomhus, var värmen praktiskt taget obefintlig, man satt och frös dag ut och dag in trots stickade tröjor eller hoodies.

Det är så mycket som förstör vår studiero och skolgång. Skulle det varit för ett år sedan skull.e vi ha bytt skola, men nu är det sista året och det är inte så lätt att bara byta skola. Vi vill ha en ändring för att kunna få bra resultat och komma in på de gymnasier vi vill. Vår framtid hänger på det.

Arga och besvikna 9:or på Kunskapsskolan

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!