Debatt Den 3 augusti firar Vingåker allas fria rätt till sin kärlek och uttryck i form av Pride. En dag där vi visar varandra respekt för våra olikheter. Varje människa är unik och har sin plats i vårt gemensamma samhälle. Vi ska bejaka mångfalden och se varje människa som en tillgång. Alla behövs för att skapa ett mångfacetterat och utvecklande samhälle. Det är sådana som historiskt sett lyckats bäst. Motsatsen kan ses i länder som i dag inte finns. Nazityskland är ett bra exempel, men även forna Sovjetunionen.

Tyvärr ser vi i dag en tillbakagång med stängda gränser och ett hårdnande klimat mot vissa grupper. Polen och Ungern är skräckexempel på hur intolerans och främlingsfientlighet får växa med statens underblåsande. Efter det kommer inskränkningar i kvinnornas rätt att delta jämlikt med mannen. Där kvinnans rätt till sin kropp och att själv få avgöra om hon vill bli med barn ifrågasätts och begränsas. Det senare sker även i Sverige.

Jag är övertygad om att vi får en bättre värld att leva i om alla får vara med och har sin plats. Vi i Sverige har kommit så långt i att bygga ett jämlikt och jämställt samhälle. De allra flesta anser i dag att kvinnor ska ha samma rätt och möjligheter som män. Man tycker också att det är helt naturligt att få älska den man vill. Vi har lite kvar när det gäller att acceptera att någon kommer till exempel i kvinnokläder trots att man uppenbarligen inte är en kvinna eller tvärtom.

När nu den minsta kommunen i Sörmland vill manifestera mänskliga rättigheter och den fria kärleken gör man det i stor konkurrens med Stockholm Pride. Det tycker jag är vågat. Man risker att en del väljer att resa till huvudstaden i stället för att komma till Vingåker. Men samtidigt är det av stor vikt att man ändå väljer att fira Pride. Det är viktigt att ett samhälle signalerar normer och acceptans för olikheter. Här gör Vingåker rätt.

Vill du att vi ska fortsätta att ha ett öppet och inkluderande samhälle så kom till Vingåker och säg det. Ta med familjen och gå i Pridetåget, så fortsätter vi bygget av vårt fina land. Leve den fria kärleken och vårt öppna samhälle. Var rädd om varandra!