Knark föder våld

28 augusti 2019 05:10

En av statens viktigaste uppgifter är att öka tryggheten i samhället. Öppen droghandel är ett problem i många av landets kommuner, så även här i Sörmland. Droghandeln göder gängen och skapar otrygghet. Stoppas droghandeln skärs finansieringen av. Så knäcks gängkriminaliteten.

Tillgången och missbruket av narkotika är ett stort samhällsproblem – det skördar liv, splittrar familjer och göder den organiserade brottligheten. Droghandeln utgör en stor del av den gängkriminalitet vi ser i dag och leder till skjutningar och andra våldsbrott. Narkotika är inte ett problem som är isolerat till utsatta områdena, det finns i hela landet. Festknarkandet på krogen och hemmafester är en viktig inkomstkälla för de kriminella grupperna, och droghanteringen är en del av gängens rekrytering av unga till en kriminell bana.

Att bekämpa gängkriminalitet och organiserad brottslighet är en av Socialdemokraternas högst prioriterade frågor. Ett brett spektrum av åtgärder krävs: från socialtjänst och skola via ungdomsverksamhet, arbetsmarknadsåtgärder och civilsamhälle till polis och kriminalvård. Samhället måste slå hårt, inte bara mot brotten, utan också mot brottens orsaker. Det polisiära och sociala arbetet måste gå hand i hand.

Polisen stärks med 10 000 fler anställda. En av polisens viktigaste uppgifter kommer att vara att bekämpa droghandeln. Vi ger också polisen möjlighet att övervaka med kameror på gator och torg. Minimistraffen för grovt vapenbrott har fördubblats. Tullverkets befogenheter utökas och vi förstärker socialtjänstens förutsättningar att fånga upp och ge stöd till barn och unga.

Regeringen presenterar nu ytterligare åtgärder för att skärpa arbetet. Exempelvis ändras postlagen så att postanställda inte ska kunna utnyttjas till att agera kurirer. Vi ger polisen uppdrag att stärka sitt arbete mot droghandeln på bred front. En ny nationell strategi ska tas fram med fokus på narkotikaprevention och BRÅ får i uppdrag att kartlägga narkotikamarknaden och dess konsekvenser. Narkotikamissbruk förstör människoliv och finansierar de kriminella grupper som sprider otrygghet i Sverige.

Fem sörmländska kommuner – Eskilstuna, Flen, Katrineholm, Strängnäs och Vingåker – har tillsammans bestämt att den som har missbruksproblem på frivillig grund ska erbjudas snabb och lättillgänglig hjälp. Alla som bor i dessa kommuner kan därför, via Öppet intag, själva ta kontakt med Vårnäs behandlingshem för att boka tid för behandling. Det enda som behövs är modet att ringa. Vårnäs behandlingshem är en del av kommunförbundet – Vårdförbundet Sörmland. Sedan starten i mitten på 80-talet har över 3 000 personer skapat ett drogfritt liv efter vistelsen på Vårnäs.

Vi vet att bekämpning av narkotika kommer vara ett hårt slag mot de kriminella gängen. De ska knäckas. Tillsammans bygger vi ett tryggare Sverige!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roger Ljunggren (S) Ordförande för Vårdförbundet Sörmland