Debatt I dag öppnar Folk och Kultur för tredje året i rad i Eskilstuna. Invigningen kommer att ske i närvaro av Kronprinsessan Victoria.

Kronprinsessans medverkan och beslut att vara konventets officiella beskyddare visar vilken nationell betydelse som Folk och Kultur har fått. Det är med stolthet vi kan skriva att det är hit till Eskilstuna politiker som exempelvis kulturminister Amanda Lind (MP), näringsminister Ibrahim Baylan (S) och partiledare Jonas Sjöstedt (V) kommer. 

 

Tillsammans skapar vi ett fyra dagars konvent, späckat med över 130 intressanta programpunkter och flera tusen deltagare. Konventet har kallats kulturpolitikens Almedalsvecka, och det finns här i Eskilstuna och i Munktellstaden. 

Folk och Kultur har utvecklats till att bli den ledande mötesplatsen för konstens och kulturens betydelse i demokrati- och samhällsutvecklingen.

 

Vi som arrangerar konventet har ett gemensamt syfte. Vi drivs av idén att hela Sverige måste vara involverade, sedda och representerade. Och att de kulturpolitiska målen verkligen följs. 

Vi vill därför lyfta fram den regionala kulturens betydelse för människor. Det är genom våra verksamheter – teatrarna, museerna och musiklivet – som hela Sverige har tillgång till en kulturell infrastruktur som möjliggör ett öppet och vitalt kulturliv över hela landet. 

 

Vi uppmanar riksdagspartierna, kulturutskottets ledamöter, regeringen och de regionala beslutsfattarna: visa mod och investera mer i det regionala kulturlivet. På så sätt stärker ni demokratin, mångfalden och välfärden. 

Genom kulturen får medborgarna redskapen att våga förändra, växa som människor och en bättre förståelse för den tid vi lever i. Varje satsad skattekrona på kulturen är en investering i ett starkare och rättvisare land. Sverige behöver ett ordentligt kulturlyft efter år av besparingar, växande klyftor, rasism och en allvarlig samhällsutveckling där kulturens oberoende ifrågasätts allt oftare. 

 

Vi vill avslutningsvis hälsa alla deltagare välkomna och tacka Region Sörmland och Eskilstuna kommun för gästfriheten. Alla sörmlänningar vill vi särskilt bjuda in till lördagen den 8 februari.

Då är det fri entré och öppna dörrar till Stiga Sport Arena. Då bjuds det på bland annat Queenkonsert, direktsändning av P4:as melodikrysset och komikern William Spetz. 

Vi ses!

 

Robert Uitto

Ordförande för Länsteatrarna i Sverige

Jonas Hellberg

Ordförande för Länsmuseernas Samarbetsråd

Nina Björby

Ordförande för Regional Musik i Sverige