Hur löser en skattesänkning på 137 kronor problemen?

16 september 2019 06:00

”Nu läker vi landsbygden” är rubriken på en debattartikel i Eskilstuna-Kuriren och Katrineholms-Kuriren den 12 september, skriven av fem sörmländska centerpartister. I artikeln slår man sig för bröstet med att ”över en miljard kronor satsas för att sluta den växande skatteklyftan mellan stad och land”. En skattesänkning som ger 137 kronor per månad i sänkt skatt för de som bor i de utpekade kommunerna i de norra och nordvästra delarna av landet inom stödområdena A och B.

Vill man att hela Sverige ska leva måste man stoppa utarmningen av landsbygden och de mindre tätorterna. Det är där skolor läggs ner. Det är där livsmedelsbutiker, bensinmackar och andra butiker stänger. Det är där apoteket, vårdcentralen, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och polisstation stänger.

Vid olyckor, sjukdomar, brottslighet, barnafödande och annat blir det allt längre utryckningstider för ambulans räddningstjänst och polis.

På vilket sätt löser man de här problemen med en skattesänkning på 137 kronor? För staten blir det minskad skatteintäkt på 1,35 miljarder per år.

Flyttar byskolan, polisstationen och vårdcentralen tillbaka när skatten blir något lägre? Öppnar bensinmacken, apoteket och livsmedelsbutiken igen? Flyttar Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan tillbaka?

Naturligtvis inte. En skattesänkning på 137 kronor räcker till 8 liter bensin, vilket kanske täcker kostnaderna för det längre avståndet till närmaste bensinmack för att tanka bilen. De som inte har bil får ta bussen för sina ärenden, en busstrafik som också utarmas.

I debattartikeln skriver man om en tågsatsning så att ”tågen ska gå i tid”. Inom de allra flesta av de områden som nu utarmas finns över huvud taget ingen tågtrafik. Det finns inte ens några järnvägsspår.

En skattesänkning på 137 kronor per månad är rent ”bondfångeri”. Eller som finansminister Magdalena Andersson (S) säger: ”Det är för att kompensera för längre avstånd och sämre service”.

Statsminister Stefan Löfven (S) upprepade finansministerns ord i sin regeringsförklaring.

Skattesänkning må vara trevligt, men det är bara ”plåster på såren”. Ett ynka litet plåster på ett väldigt, väldigt stort sår.

Vill man att hela Sverige ska leva är det helt andra tag som krävs.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rolf Waltersson Vänsterpartist i Eskilstuna