Debatt I dag är det exakt 32 år sedan den kurdiska staden Halabja bombades med kemiska vapen av den irakiska regimen och dess ledare Saddam Hussein. Mer än 5 000 människor dog omedelbart och tusentals människor skadades. De överlevande flydde från Halabja och staden ödelades för en lång tid framöver. 

I staden Idlib och de kurdiska områdena i norra Syrien pågår nu konflikter och militära attacker som dödar civila och driver tusentals människor på flykt. Städer och byar i ruiner är vad som återstår. Vi bevittnar ännu en humanitär katastrof i detta område där många människor sökt skydd under det mångåriga inbördeskriget. 

I Turkiet pågår ständigt förtrycket av kurdiska journalister och politiker. Under 20 års krig mot kurderna har mer än 60 000 oskyldiga dödats och 4 000 kurdiska byar utplånats. I dag tvingas kurder i områdena på båda sidor om gränsen mot Syrien bort från sina hem genom turkiska militära attacker. Turkiets president Erdoğan säger att de kurdiska styrkorna YPG, PYD och PKK kommer krossas tills ingen finns kvar.

I Iran har de extremistiska imamerna under 80- och 90-talen dödat mer än 100 000 oskyldiga och ytterligare flera hundra tusen kurder tvingades fly och byar och städer förstördes. I dag stärks åter förtrycket både mot kurder och alla andra som kritiserar den iranska regimen.

Fortfarande finns många skyldiga till massakern i Halabja som har fått en fristad i olika delar av världen, trots att de har begått brott mot mänskligheten i åratal i Kurdistan. De skyldiga bör ställas inför domstol och få det straff som de förtjänar. 

Har världssamfundet lärt sig något av det som hände i Halabja? Tyvärr är svaret nej. Det pågår brott mot mänskligheten i Kurdistan. Vi vill fördöma Turkiets och Irans inbladning i konflikterna i Syrien. Vi vill fördöma stormakternas ställningstagande som är ett hinder för fred i Mellanöstern. Det är dags att världssamfundet reagerar och ställer de skyldiga inför domstol. 

Vi i Kurdiska föreningen i Eskilstuna uppmanar alla demokratiska länder att stödja Kurdistans kamp för ett självständigt Kurdistan. 

Vi uppmanar världssamfundet att ta ställning mot allt förtryck mot kurder som öppet pågår i Turkiet, Iran och Syrien.

Vi uppmanar den svenska regeringen och alla svenska partier att ansluta sig till våra krav och driva dem i EU och FN. 

Vi önskar att 16 mars görs till en internationell dag mot massförstörelsevapen och kemiska stridsmedel.

Vi glömmer aldrig Halabja!

 

Kurdiska föreningen i Eskilstuna

Deria Khalid
Ordförande

Firat Nemrud
Medlem