Mer vilt i skogarna – mer vilt på tallriken

Det började i ett garage. Nu styckar Vrena vilt 1- 300 djur om året.
Det känns att det finns ett behov av oss, säger ägaren Christer Olofsson.

Vrena2013-06-08 06:01

Det började med cirka 100 djur om året. Men på sex år har mycket förändrats.

Nu lämnas cirka 1- 300 vilda djur in per år till slakteriet.

- Sörmland är ett kolossalt viltrikt län. Framför allt finns hela sortimentet här: vildsvin, dovhjort, kronhjort, rådjur, älg och mufflon. Vi har en väldigt god tillströmning till slakteriet och har hela tiden kunnat bygga ut, säger Christer Olofsson.

Vi vandrar runt i slakteriet, som trots att det har växt betydligt, fortfarande är tämligen småskaligt. Just nu är det tomt och städat. De enda djur som finns har redan styckats och paketerats och väntar i kylrummen.

- Det där är två grisar som ska till ett 70-årskalas i Danmark, säger Olofsson och nickar in mot ett av kylrummen.

Han berättar att den totala viltstammen i Sörmland ökar hela tiden, men att det är en uppskattning han gör som jägare.

- Dovhjortarna och vildsvinen har ökat kolossalt. Av de djur vi slaktar varje år är säkert 400 dovhjortar och 400 vildsvin, berättar han.

Samtidigt är han långt ifrån nöjd med hur det ser ut på älgsidan.

- På 60- och 70-talen var de en bristvara. På 80-talet var det katastrof. Nu är det stora problemet de låga slaktvikterna. I dag blir det i snitt 125 kilo och det är lite.

- Älgen har gått tillbaka och en anledning är konkurrensen på foder när dovhjortarna och vildsvinen blivit fler.

En stor anledning till att hans eget slakteri får in så mycket djur är den affärsverksamhet som går ut på att sälja jakter.

- Gods som exempelvis Claestorp i Katrineholmstrakten säljer jakter och de kan inte ta reda på allt själva. Delvis är det ett resultat av god viltvård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om