– För några år sedan var det en nedåtgående trend i Vrena. Affären hade stängt och skolan började hänga löst. Jag tror att alla fick sig en tankeställare, säger Anette Forsberg på familjeföretaget Vrena grönt.
En ort utan egen butik blir svårare att flytta till. Med skolan försvinner också barnfamiljerna, och med dem försvinner idrottsföreningen. Därpå sjunker huspriserna och den onda cirkeln är sluten, förklarar hon. Men i Vrena gick det aldrig så långt. Ideella krafter tog över skolan, som nu har dubbelt så många elever, och butiken är öppen igen.
– Folk började prata och det blev ringar på vattnet, på ett positivt sätt. Det finns många glada eldsjälar i Vrena, säger Anette.
Hennes sambo Mika Niemi har också gått in som delägare i matbutiken, tillsammans med tre parter till. De hjälps nu åt med att plocka varor och sköta verksamheten fram tills att pengarna räcker till att anställa fler. Ur krisen föddes en anda där företagen stöttar varandra.
– Det finns en känsla och en vilja för byn som jag inte hade en aning om när jag flyttade hit. Alla vill på något sätt hjälpa till, säger Linda Kviby.
På fredag öppnar hon och maken Andreas en smörgåsbod i Vrena. De har fått många glada hejarop på vägen och oväntad hjälp av allt från glasmästare till elektriker.
Vad tror du att det beror på?
– De har alltlid haft sin samlingspunkt i bruket och alltid hållit ihop här för att värna om att man ska ha det bra här och inte behöva flytta till större städer. Efter bruket lades ner har man jobbat ganska hårt, tror jag. Det har funnits eldsjälar som har fortsatt i den andan och spridit den vidare, säger Linda.
Pilgrimsbo smörgåsbod kommer att följa samma princip och använda lokala råvaror så långt det går. Till exempel samarbetar de med Vrena grönt och Vrena vilt. En av smörgåsarna kallas Sörmlandsmackan och innehåller bara ingredienser som inte passerat länsgränsen.
– Det är klart att man ska gynna varandra här i bygden. Den matkultur och drivkraft som finns för att ta fram bra mat i Sörmland är fantastisk. De får lite marknadsföring genom oss och vi får förhoppningsvis lite via dem, säger Linda.
Mika och Anette på Vrena gröt samarbetar också med så många de kan lokalt. Bland annat Vrenabaserade krögaren Erik Olofsson, som använder deras grönsaker och har tagit fram en lokal tomatmarmelad. Etiketten på burkarna formger Linda Kviby.
– Man kan låna grejer och köpa tjänster av varann, utnyttja vad de andra är bra på. Det är kul att det händer lite här, det känns att Vrena är på uppgående, säger Mika Niemi.