Ebtisam Massuoh från Syrien har bott i Vingåker i snart ett år. Hon, liksom andra asylsökande får ingen hjälp med att lära sig det nya språket genom Svenska för invandrare (SFI), eftersom denna insats påbörjas först när en asylsökande fått uppehållstillstånd beviljad.
Ebtisam Massuoh har varit i Sverige i snart ett år och trivs bra. Hon har haft praktikplats på "Vingåker växer tillsammans" och har lärt sig en hel del svenska i väntan på besked om uppehållstillstånd.
Hon framhåller att hon och hennes dotter har tagits emot bra i Sverige och Vingåker, och fyra månader efter att de kom till Vingåker mötte hennes bror upp här.
I staden Aleppo i norra Syrien är hennes make och 22-åriga son fast. På grund av att maken har ett hjärtfel och inte klarar av en flykt som är oerhört påfrestande och som kan ta flera månader. han måste flyga för att ta sig till Sverige. Det är enda vägen för honom och sonen, som stannat kvar i inbördeskrigets fasor för att hjälpa sin far.
Själv tog det Ebtisam Massuoh och hennes dotter tre månader att ta sig till friheten. Lika lång tid som hennes praktikplats på Mötesplatsen.
– Jag trivs bra i Sverige och Sverige är ett bra land.
Att ta sig hit var mycket svårt, betonar hon, och för en trygg svensk lär det vara mycket svårt att ens ytligt förstå vad många har gått igenom, och går igenom, för att ta sig till fred, frihet och framtid.
Hon var lärare i Syriens motsvarighet till högstadiet, och är en av många flyktingar som har högre utbildning med sig till det nya landet.
Vad känner hon när hon på teve ser hur flyktingar bemöts när de försöker ta sig in i EU?
– Det är en tragedi.
Flera av hennes bekanta är på väg mot Europa. Men inte till Sverige. England och Belgien är deras mål, berättar Ebtisam Massuoh.
På vilket sätt kan Sverige och svenskarna hjälpa ett folk i nöd, frågar jag. Svaret är att öppna gränserna och ta emot flyktingar som flyr krig. Och att hantering av ansökningar om asyl inte ska ta så lång tid, utan att man snabbt ska få veta om man får uppehållstillstånd eller inte.
Under samtalet kommer det flera gånger fram kvinnor från föreningen som ger komplimanger till Ebtisam Massuoh för hennes svenska. Och vid något tillfälle också en påminnelse att försöka prata svenska när orden kanske tryter något.
Om än att praktiken nu upphört så lär Ebtisam Massuoh ofta komma till Mötesplatsen och då fortsatt lära sig svenska och vara tolk.