Vid Weber Saint-Gobains fabrik i Lyttersta tillverkas golvavjämningsmassa, där en avgörande ingrediens är den sand som bryts i den intilliggande sandtäkten.
Täktverksamheten har funnits på platsen sedan 1930-talet, och anledningen till att fabriken en gång anlades här var just den särskilda sand som bryts i täkten.
Tillståndet för att ta ut sand ur täkten ägs av företaget Swerock. Som tidningen har rapporterat, fick bolaget nej på sin ansökan om fortsatt verksamhet, när ärendet nyligen prövades av mark- och miljödomstolen.
Tillståndet hänger på tre frågor, som domstolen måste ta ställning till: Om annat material kan användas än det som bryts i täkten, om dricksvattenförsörjningen kan påverkas negativt av fortsatt brytning samt om naturgrusförekomsten utgör en värdefull natur- eller kulturmiljö.
Att sanden är oersättlig är alla överens om. Mark- och miljödomstolen menar också att Swerock har kunnat visa att dricksvattnet inte är i fara. Däremot anser domstolen att det rör sig om "en värdefull naturmiljö". Därför kan tillstånd för fortsatt verksamhet inte ges, enligt domstolen.
Andrew Kristensen är vd för Weber Saint-Gobain i Sverige. Han framhåller att det är Swerock som är part i den rättsliga processen om täktverksamheten, men att man från Webers sida hoppas att brytningen och leveransen av sand ska kunna fortsätta.
– Vi ser positivt på situationen. Det är många steg man ska gå igenom för att få ett täkttillstånd. Men vi önskar att det skulle ha gått snabbare, säger han.
Swerock har överklagat mark- och miljödomstolens beslut till högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen. Andrew Kristensen hoppas alltså att Swerock ska få rätt där.
– Vi har ett bra samarbete med Swerock, och hoppas att det ska fortsätta, säger Andrew Kristensen.
Att processen dragit ut på tiden, tycker han ändå är beklagligt, inte minst för att det kan skapa oro hos de 40 anställda som jobbar på fabriken i Vingåker. Men det är ingen akut fara för produktionen, eftersom det finns en del material i lager.
Vad som skulle hända om även Mark- och miljööverdomstolen säger nej till fortsatt täktverksamhet, vill Kristensen inte spekulera i. Han konstaterar att det förstås finns sand på andra håll, men att det skulle innebära en stor och onödig miljöpåverkan att transportera denna till Vingåker.