Det var under en långresa med husbil i Tunisien i våras som Micke Forsberg och hustrun Julia träffade på kameltränaren Ahmed och gjorde en utflykt i öknen med honom och hans kameler.
– Vi lärde känna honom, och han berättade om vad som hände i byn, och bland annat om en festival med kamelrace i december. Jag frågade om det gick att delta i tävlingen som utlänning, och på den vägen är det, berättar Micke Forsberg, som är född och uppvuxen i Vingåker, men som numera är bosatt i Göteborg.
Han och hustrun började planera för att komma tillbaka inför tävlingen. Och nu är de på plats i Tunisien igen.
– Jag har inte ridit kamel förut och nu är det andra veckan som jag tränar, berättar Micke, som ska tävla med dromedaren Lahjal, som han hyrt av sin tränare.
Tävlingssadeln sitter mellan dromedarens puckel och hals, och ryttaren ökar farten genom att trycka med högerfoten mot djurets nacke.
– Det handlar om att bli ett med kamelen så att han förstår mitt språk. Det är ganska skumpigt, så det handlar mycket om balans och att hålla samma rytm som kamelen. De kan springa upp till 65– 70 kilometer i timmen, men jag håller mellanfart än så länge, förklarar han.
Micke Forsberg kallar sig för The Swedish Camel Rider på sociala medier, där han berättar om sitt äventyr.
Nu tränar han med Lahjal flera timmar om dagen.
– Jag har redan blivit jättefäst vid Lahjal. Han är en riktig alfahanne. Om man inte känner honom gnisslar han tänder för att visa att han är starkare. Men det försvann ganska fort när han förstod att det är jag som tränar honom. Så nu har han inga konstiga läten för sig. Men han har vinnarinstinkt och när man ligger i trav bredvid andra känner man att han vill vara längst fram, berättar han.
Under festivalen, som hålls den 19–22 december sker flera kamellopp. Det är flera kortare lopp som hålls inne på arenan, och ett maratonlopp som går ut i öknen.
– Jag siktar självklart på maraton, om jag klarar det. Det är det som är mest ärofyllt att vinna, säger han.
Micke Forsberg är den enda europé som kommer att ställa upp i tävlingen. Och hittills har hans medverkan bara väckt positiva reaktioner.
– Jag har bara mött öppna händer och glada miner. Folk peppar och frågar hur det går med träningen. Det kanske finns vissa som känner konkurrens och tycker att det är konstigt. Men magkänslan har varit väldigt bra sedan vi kom, berättar han.