Vingåkersbo avled i covid-19 – hade hemtjänst

En äldre man från Vingåkers kommun var den andre personen i Sörmland som avled av covid-19. Mannen hade hemtjänst.

Mannen insjuknade i hemmet men avled på sjukhus. Arkivfoto.

Mannen insjuknade i hemmet men avled på sjukhus. Arkivfoto.

Foto: Sandra Nordin

Vingåkers kommun2020-03-19 20:11

I tisdags morse skedde det andra dödsfallet i länet till följd av coronasmitta. 

Det rörde sig om en äldre man bosatt i Vingåkers kommun. Mannen insjuknade i hemmet, men togs sedan först till Kullbergska sjukhuset och senare till Mälarsjukhuset där han avled. 

Mannen hade hemtjänst. 

Socialchef Dag Wallströmer kan inte kommentera enskilda fall, men man agerar utifrån Folkhälsomyndighetens konstaterande att coronasmittan nu finns i hela samhället. 

– Vi har vetat att det skulle bli så, och det agerar vi efter, säger han. 

För äldreomsorgen och hemtjänsten är det två stora risker man ser. 

– Det ena är att äldre personer blir smittade. Vi försöker undvika att få in smitta på särskilda boenden, och äldre har uppmanats att begränsa sina sociala kontakter. Det andra är att vi får ett bemanningsproblem om många av de anställda blir sjuka, säger Dag Wallströmer. 

På grund av uppmaningen i samhället att alla med förkylningssymptom ska vara hemma får man en översjukskrivning och därmed ökad personalbrist.  

– Men vad vi känner till har vi inga fall inom vård och omsorg, vare sig inom funktionshinder eller äldreomsorg, som vi har skäl att misstänka att det skulle vara coronasmitta, säger han. 

För närvarande är ett 40-tal personer sjukskrivna inom äldreomsorgen.  

– Av dem har vi troligen någon som är smittad. Vi vet att flera har anhöriga som varit i karantän, säger Dag Wallströmer, som även konstaterar att det är troligt att det kan finnas brukare som är smittade. 

Man försöker nu tillhandahålla den skyddsutrustning som finns för att trygga personalen. 

– Vi har tillgång till den utrustning som vi normalt använder, så vi reder oss på kort sikt. Men skulle det bli många sjuka samtidigt så kommer det att ta slut. Och vi saknar den mest avancerade utrustning att använda vid konstaterade fall av smittan, säger han. 

För personalen börjar en svår tid, nu när den befarade smittan håller på att bli en realitet. 

– I sådana här situationer brukar man prata om att man klär sig i en professionell rustning och får ett annat fokus, säger Dag Wallströmer. 

Det man försöker göra är att hjälpa personalen att fokusera på det mest väsentliga. 

– Det är okej i det här läget att inte hinna allt. I den här typen av arbete känner man aldrig att man gör tillräckligt. Men nu försöker vi, om möjligt, minska känslan av otillräcklighet, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!