Redan under januari har arbetet med modellen Regnbågsnyckeln startat för anställda och förtroendevalda i Västra Vingåkers och Österåkers församlingar. Det handlar om att arbeta för en mer inkluderande kyrka och för mångfald och öppenhet.
– Vi är den första församlingen i Strängnäs stift. Det är jättekul, säger Helene Berggren, frivilligsamordnare i Västra Vingåkers församling, som leder en av studiecirklarna i Regnbågsnyckeln för personalen.
För att få bli certifierade enligt Regnbågsnyckeln krävs att hundra procent av personalen deltar i utbildningen, och också 70 procent av de förtroendevalda.
Det är Kyrkorådet och församlingsråden som beslutat att man ska arbeta efter den här modellen och sikta på att bli certifierade.
Arbetet pågår under hela våren. Det består av utbildning, studiecirklar, visionsarbete och reflektion.
Till sin hjälp har de personal från stiftet som arbetar med de här frågorna. De har också en bok "Så att jag kan komma in", som innehåller livsberättelser från hbtq-personer i olika kristna sammanhang.
– Det är inte enkelt alla gånger, beroende på olika synsätt som finns kring homosexualitet. Många möter bilden att det inte är en synd att vara homosexuell, men att det är en synd att leva ut sin homosexualitet. Det är ett synsätt som många fått brottas med, förklarar hon.
Sedan hösten 2009 har homosexuella personer samma rätt att vigas i Svenska kyrkan som alla andra. Men diskussionen om hbtq-personers rättigheter har diskuterats inom kyrkan ända sedan 50-talet. Den första hbtq-märkningen i landet kom 2016 i Växjö stift.
Regnbågsnyckelns studiecirklar ska hållas vid minst sju tillfällen under 45 minuter varje gång. Arbetet som görs under våren ska också utmynna i en mångfaldsplan.
– Det handlar inte om att tolerera, utan inkludera. Att alla ska få bli hörda. Vi ska ha respektfulla samtal och låga trösklar och vi ska erbjuda en trygg miljö, förklarar Helene Berggren.
Det handlar mycket om att utveckla ett normkritiskt tänkande.
– Vi har sociala normer, juridiska och mentala normer. Vi behöver jobba med hur vi bryter mot de här normerna som finns hos oss själva, förklarar hon.
Den 31 maj ska man hålla en regnbågsmässa i närvaro av biskopen. Det är också han som överlämnar regnbågsnyckeln – om de blir godkända.