Vingåker växlar upp mot kvinnovåld

I Vingåker uppmärksammas kampanjen 16 dagar av aktivism mot könsbaserat våld med flera olika aktiviteter. Kommunen satsar samtidigt på ett utökat samarbete med tjejjourer.

En rad aktörer som arbetar mot kvinnovåld fanns representerade i Tennisparken under Orange Day.

En rad aktörer som arbetar mot kvinnovåld fanns representerade i Tennisparken under Orange Day.

Foto: Anna Mi Skoog

Vingåkers kommun2019-11-27 19:35

Orange Day, den 25 november, är FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor. I Vingåker anordnades en rad aktiviteter för att uppmärksamma dagen. 

– Vi har inte uppmärksammat den här dagen på det här sättet tidigare, men vi hoppas att det ska bli ett återkommande evenemang, berättar Mattias Österberg, socialsekreterare på Vingåkers kommun, som ansvarade för aktiviteterna. 

Fler aktiviteter på samma tema är på gång under kampanjperioden. 

Mattias Österberg arbetar som socialsekreterare i Vingåkers kommun och möter ibland våldsutsatta kvinnor i sin yrkesvardag. 

– Jag arbetar ju med ekonomiskt bistånd, men jag stöter på det ibland, och då tar vi tag i det skyndsamt. Det senaste ärendet gällde hedersrelaterat våld, berättar han. 

På socialtjänsten i Vingåker har man en särskild grupp som fokuserar särskilt på relationsvåld. Vingåker har även ett samarbetsavtal med Katrineholms relationsvåldsteam. 

– De gör skyddsbedömningar och hjälper till med placering, om någon behöver komma bort från Vingåker. De har också gruppverksamhet, både för personer som blir utsatta och för förövare, förklarar Mattias Österberg. 

I somras fanns på förslag att säga upp avtalet med relationsvåldsteamet, som en åtgärd för att spara pengar. Men så har det inte blivit. 

Socialnämnden har i stället stärkt arbetet mot kvinnovåld ytterligare genom att besluta om att skriva avtal med både tjejjouren Miranda i Katrineholm, som man redan samarbetar med i dag, och också med tjejjouren Malva i Flen. 

– De kan hjälpa till när vi behöver evakueringsboenden för våldsutsatta kvinnor och barn, förklarar Robert Skoglund (S), socialnämndens ordförande. 

På Orange Day hölls bland annat motionsloppet Vingåkersvarvet mot våld. 

– Det kom mellan 100 och 150 deltagare. Vi hade bara hoppats på att någon skulle komma, så det var klart över förväntan, säger Mattias Österberg. 

En rad aktörer som på olika sätt arbetar mot kvinnovåld fanns representerade i parken, och kommunhuset lystes upp i orange, dagen till ära. 

På lördag, den 30 november anordnar tjejjouren Miranda en ljusmanifestation i Tennisparken för att uppmärksamma könsbaserat våld. 

Onsdagen den 4 december anordnar organisationen Zonta en filmvisning med paneldebatt på temat barnäktenskap. Den äger rum på biblioteket. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!