När Vingåkers kommuns jämställdhets- och mångfaldsplan för 2019 följts upp visar det sig att målen för arbetet uppfyllts – helt eller delvis.
Det är fem områden som kommunen arbetat aktivt med: arbetsförhållanden, löner och anställningsvillkor, rekrytering och karriär, utbildning och kompetensutveckling, samt föräldraskap och arbete.
Jämställdhetsindex, som mäts varje år, visar att Vingåker ökat med 13 enheter under 2019, men att man fortfarande ligger under snittet för hela landet.
Att erbjuda heltidsarbete som norm och deltid som möjlighet är en av de aktiviteter som man arbetat med, samt att reducera de delade turerna inom äldreomsorgen. Under året har man också hållit utbildningar kring diskriminering och kränkande särbehandling.
Vid rekrytering av ny personal har annonser riktats till alla, oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning. Man har också gjort lönekartläggning.
Sedan 2017 finns inte längre något krav på att kommunerna ska ta fram jämställdhets- och mångfaldsplaner. I stället krävs att arbetsgivare ska kunna påvisa ett aktivt arbete mot särbehandling på samtliga diskrimineringsgrunder: kön, könsöverskridande identitet och uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
Kommunstyrelsen föreslås nu därför besluta om att i stället för en ny jämställdhetsplan låta ta fram en plan för aktiva åtgärder mot kränkande särbehandling och diskriminering.