Vingåker hamnar sist i cykelrankning

Vingåker hamnar på sista plats av 45 kommuner i Cykelfrämjandets rankning av cykelsatsningar.

Vingåker hamnar sist av 45 kommuner när Cykelfrämjandet rankar cykelsatsningar.

Vingåker hamnar sist av 45 kommuner när Cykelfrämjandet rankar cykelsatsningar.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Vingåkers kommun2020-02-20 18:12

Cykelfrämjandet har under tio år gjort mätningar av kommunernas insatser för cykling. Syftet är att kunna jämföra olika kommuner och också göra jämförelser över tid. Ett syfte är också att belysa områden där det finns förbättringspotential. 

När Vingåker nu finns med i mätningen för första gången hamnar de på sista plats bland de 45 kommuner som deltar. Satsningarna som Cykelfrämjandet tittat på gäller för år 2018. 

Vingåker har inte antagit någon cykelplan under de senaste fem åren. Kommunen gjorde inga investeringar i ny infrastruktur för cykling under det aktuella året. 

– Vi är på väg att göra ett omtag nu, i och med att vi håller på och tar fram en ny översiktsplan. Där ska alla gång- och cykelstråk in, säger Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

I mätningen tittar Cykelfrämjandet bland annat på infrastrukturåtgärder, information och marknadsföring, cykelpolitik och flödesmätningar och ger poäng. Av maxpoängen 90 får Vingåker 14,5.  

Vingåker gör informations- och marknadsföringsinsatser för cykel, men kommunens cykelarbete skulle gynnas ytterligare om det fanns politiskt uppsatta mål och styrdokument kopplade till cykling, kommer Cykelfrämjandet fram till. De anser även att kommunen skulle kunna stärka cykelarbetet genom att tillhandahålla lånecyklar för kommunanställda. 

– Men vi har tjänstecyklar. Det har vi haft i många år, säger Anneli Bengtsson. 

Ett skäl till att man inte lyft cykelfrågorna i någon större utsträckning är att Vingåker är en landsbygdskommun. 

– Vi tittar mer på strategier för att binda ihop våra ytterområden. Det är ganska långt mellan orterna, och vi har också många cykelbara vägar, säger hon. 

Ett undantag är väg 52, där man tittat på möjligheterna att öka säkerheten. 

Det finns två cykelstråk som finns med i nuvarande planering. 

– Det handlar om att fortsätta de stråk vi redan påbörjat. Den ena cykelbanan slutar vid kyrkan. Där är tanken att den ska fortsätta, så att man kan ta sig riskfritt över väg 52. Den andra slutar i Vannalabacken. Där är tanken att fortsätta runt övre Vannala, förklarar hon. 

Det har också funnits önskemål om att anlägga en cykelväg mellan Vingåker och Vialabadet. 

– Vi har undersökt hur vi kan göra det på ett bra sätt. Men det var markägare som sa nej, berättar hon. 

Vingåker har 18 kilometer cykelväg i kommunen. Hälften av sträckan är det kommunen som är väghållare för. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!