– I en sån här kris känner man tydligare än någonsin vilken sammanhållning det finns i Vingåkersbygden, säger Susanna Oom Samuelsson, näringslivsansvarig på Vingåkers kommun.
Den 24 mars hölls ett extrainsatt sammanträde med näringslivsrådet där bland annat Vingåker Factory Outlet och Båsenberga Hotell & Konferens finns representerade.
– Jag är glad över att vi har en otroligt bra dialog, både mellan kommun och näringsliv, men också näringsidkarna emellan. Jag är också glad över att även om det är tufft och utmanande så ger man inte upp. Nu håller vi ut och försöker fokusera på att det finns en tid även efter Covid-19.
Susanna Oom Samuelsson menar att Vingåker har en näringslivsstruktur som står relativt stark för påfrestningar.
– Vi har många stabila verksamheter och bolag i kommunen som har funnits under många år.
För att underlätta för företagen kan Vingåkers kommun ge uppskov med fakturor. I första hand ges uppskov i tre månader, därefter kan en avbetalningsplan göras. Dessutom kommer kommunen att påskynda sin betalning av fakturor så att företagen inte ska behöva ligga ute med pengar. Dessa insatser görs inte per automatik utan företagen behöver ta kontakt med kommunen om åtgärden är önskvärd.
Vingåkers kommun kan också ta in personal från näringslivet på kort och lång sikt. Det handlar främst om att täcka upp för en stor sjukfrånvaro i kommunens verksamheter. Det behövs också personal för underhållsarbeten och tjänster som inte hinns med på grund av det pressade läget.
– Även om några har blivit korttidspermitterade och varslade så finns det gott om arbetstillfällen i kommunen om man kan tänka sig att göra något annat, säger Susanna.
Det gäller till exempel äldreomsorgen, funktionshinderomsorgen och skolans verksamheter. Enligt Susanna behöver även privata aktörer anställa i dessa tider, Stiftelsen Linden är ett sådant exempel.
En annan åtgärd är att kommunen pausar inspektioner inom vissa tillsynsområden. Tillsynsenheterna fokuserar på rådgivning till företag som behöver ställa om verksamheten med anledning av läget. Tillstånden blir generösa, även för butiker som exempelvis vill bedriva försäljning utanför sin lokal.
– Vi har även som förslag att göra det möjligt att efterskänka eller sätta ner avgifter som företagen betalar till kommunen eller till kommunala bolag. Samtliga politiker är rörande överens om att vi ska göra det bästa möjliga för att hjälpa och stötta våra företagare, säger Susanna.
– Viktigast är att vi har en dialog med företagen om vad vi som kommun kan hjälpa till med. Det är ingen idé att vi paketerar ihop massa saker som man ändå inte vill använda.
Kommunen samarbetar bland annat med ICA i Vingåker om kostnadsfri hemkörning av mat till personer i riskgrupperna.
– Vi lånar ut vår kommunbuss och hjälper till att hitta frivilliga som sköter utkörningen och i gengäld sköter ICA distributionen. Man får försöka hjälpa till så mycket man kan. Kommunen kan inte göra allt, men vi kan försöka underlätta så gott vi kan.
Kommunen ger även alla sina anställda 200 kronor i påskpresent, både för att visa uppskattning och gynna den lokala handeln.
– Med tanke på att många i verksamheterna har det jättetufft både inom skola, äldreomsorg och annat och med tanke på handeln och det lokala näringslivet har det tufft ger vi en påskpresent till alla anställda i kommunen på 200 kronor att handla lokalt för.
Susanna menar att Coronakrisen ger upphov till förändringar i människors beteende som kan bli varaktiga.
– Vi ser i alla företag och organisationer att man börjar träffas digitalt. Det har man kanske varit lite främmande för tidigare.
Hon tror att folk kommer att fortsätta att mötas digitalt i högre utsträckning även efter Coronakrisen.
– Det tror jag kommer att gynna en ort som Vingåker. I vacuumet vi befinner oss i stannar många upp och reflekterar över hur man egentligen vill leva sitt liv. I Vingåker kan man både bo och leva sin dröm.