Vingåkers kommun är i stabsläge sedan man fått kännedom om det första Coronafallet i kommunen – det som gällde en vårdnadshavare i Österåker, och som också fick kommunen att under ett par dagar stänga ortens förskola.
Det innebär att man nu har en krisorganisation på plats, som består av kommunledningen, förstärkt med en säkerhetsstrateg och två kommunikatörer.
– Vi har möten varje dag då vi först går igenom vad som har hänt, så att vi får en gemensam lägesbild. Sedan försöker vi tänka igenom så många olika scenarion som möjligt och hur vi ska agera, säger kommunchef Ralf Hedin, som är krisledningschef i stabsorganisationen.
Ralf Hedin ser särskilt en svårighet i nuläget.
– Det är att hålla isär den faktiska risken för smittspridning från oron, och att agera klokt utifrån båda dessa spåren. Man kan inte bara agera på fakta, men inte heller låta oron styra, säger han.
Att det nu byggs upp ett tryck på ansvariga på olika nivåer att visa handlingskraft är också en svårighet att hantera.
– Det gäller att hålla huvudet kallt och inte rusa iväg, säger han.
Den politiska ledningen finns också med i krisförberedelserna.
– De kritiska delarna är dels att titta på vilka verksamheter vi i första hand ska hålla igång om det blir en långdragen kris, dels hur vi ska klara personalförsörjningen, säger Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Vad gäller det politiska arbetet finns möjligheter att ha möten på distans och via digitala plattformar, om det skulle bli nödvändigt.
– Vid vårt möte i dag hade vi tre personer med på distans och det fungerade utmärkt, säger Anneli Bengtsson.
I en samhällskris finns det vissa fördelar med att vara en liten kommun.
– Vi känner våra medborgare och våra anställda. Utifrån det känner jag mig trygg med de åtgärder vi har vidtagit nu. Blir det andra förutsättningar så är vi bara ett snabbt möte bort för att besluta hur vi fortsätter, säger Anneli Bengtsson.
Kommunen har också kontakt med regionens smittskyddsläkare.
I nuläget finns inga uppgifter om någon allmän smittspridning i Vingåker. Kommer ni i kommunledningen att få några signaler om det blir en sådan situation?
– Det är patientsekretess och de uppgifterna ska vi inte ha i kommunen. Det ligger på smittskyddsläkare att ha kontakt med vår säkerhetsansvariga. Om vi behöver vidta några större åtgärder, så tar jag för givet att vi får den informationen.