Region Sörmlands primärvårdschef Anna Ormgard går inte in på enskilda fall, men förklarar i ett mejl hur vårdplaneringen ska gå till.
– Behoven identifieras och samtycke inhämtas från den enskilde individen och eventuella närstående. Om behov finns kallar man berörda aktörer till en samordnad individuell plan för att komma överens om vilka insatser som behövs, skriver hon.
Efter hemgång ska sjukhuset också inom 24 timmar ringa upp patienten och säkerställa att allt fungerar hemma. Efter 72 timmar ska samordningssköterska från vårdcentralen kontakta patienten, skriver hon också.
Hinner ni med vårdplaneringen när alla parter inom vårdkedjan är så belastade som nu?
– Vi har all ambition att följa våra ordinarie rutiner. Mycket sköts i ett digitalt system och det är ett upparbetat och smidigt sätt att arbeta.
Kommer ni att följa upp det här enskilda fallet internt och se om vårdplaneringen gjordes korrekt?
– Om man har ett klagomål eller synpunkter på vården, eller som i detta fall, hur vårdplaneringen gått till, rekommenderar vi att man skriver till patientnämnden, som då följer upp det enskilda fallet.
Vingåkers kommuns hemsjukvård har inte fått någon signal från regionen om Björns fall.
– Jag har inte varit inblandad i det här fallet. Men det är tragiskt när vårdplaneringen inte fungerar som den ska, säger Jonas Smedbäck, tf medicinskt ansvarig sjuksköterska i Vingåkers kommun.
Socialchefen i Vingåkers kommun, Dag Wallströmer säger att man kommit överens med regionen om att normala utskrivningsrutiner ska gälla även i krisen.
Han känner inte till det enskilda fallet och kan inte uttala sig om det.
– Det låter väldigt olyckligt om någon hamnat i kläm. Men jag misstänker att man från regionens sida missat i bedömningen att man skulle klara sig utan insatser, säger han.
Han har dock inga större farhågor om att vårdplaneringar ska fallera när trycket på vården ökar i takt med smittspridningen.
– Nej, det ska vara olycksfall i arbetet om det sker. Alla är väl medvetna om att hela vårdkedjan måste fungera, säger han.
Det finns också hjälp att få från kommunen, försäkrar han.
– Om man behöver hjälp i form av hemtjänstinsatser så ska man kontakta biståndshandläggare. Behöver man insatser från hemsjukvården så ska man ta kontakt med vårdcentralen. Men det är inte alltid lätt att hitta rätt ingångar. Det har jag full förståelse för.