Undantag i regler ger folkparken bidragsrätt

Nu kommer efterspelet till den politiska striden om kommunala föreningsbidrag. Bestämmelserna justeras – bland annat med en klausul som ger Vingåkers folkets park ett undantag från reglerna.

Anna Lejon och M uppfattar kultur- och fritidsnämndens tillämpning av bidragsreglerna som orättvist.

Anna Lejon och M uppfattar kultur- och fritidsnämndens tillämpning av bidragsreglerna som orättvist.

Foto: Henrik Wising

Vingåkers kommun2019-11-11 06:32

Förslaget kommer från kultur- och fritidsnämnden och väntas via kommunstyrelsen lämnas över till fullmäktige för beslut.
Otillräckligt, tycker Moderaterna om förslaget.
– Där finns fortfarande kriterier som öppnar för tolkningar och undantag, anser Anna Lejon, vice ordförande (M) i kultur- och fritidsnämnden.
Hon har därför tagit fram ett motförslag.

Det var Lejon som i våras blåste till strid om tillämpningen av reglerna. M tyckte att nämndens bidrag till Vingåkers folkets park – närmare en kvarts miljon kronor under den senaste femårsperioden – beviljats på tvivelaktiga grunder.
Föreningen är en andelsförening u p a, utan personlig ansvarsfrihet. Det är också en annan stor mottagare av kommunala drift- och investeringsbidrag, Högsjö byggnadsförening.
U p a. är en sedan länge utgången organisationsform för ekonomiska föreningar. Kärnan i Lejons kritik är att sådana föreningars ekonomiska verksamhet diskvalificerar dem från bidrag. Det är en grundregel i kommunen att endast ge bidrag till ideella föreningar.

Nämndens S-ledda majoritet har hela tiden tillbakavisat kritiken med motiveringen att de aktuella föreningarna drivs som om de vore ideella. I förslaget som nu läggs fram, hänvisas till att Skatteverkets praxis är att betrakta gamla u p a-föreningar som allmännyttiga ideella föreningar. Därför är de undantagna skatteplikt.
Svårare har majoriteten haft med villkoret att endast föreningar med registrerade medlemmar kan ges bidrag. Det har inte folkets park-föreningen, som till största andel ägs av den lokala S-föreningen.
I ändringsförslaget löses detta sonika med att en undantagsklausul skrivs in. Alla folkets hus- och parkföreningar samt bygdegårdsföreningar ska undantas från medlemskravet.

Mot detta förslag har M med stöd av SD i nämnden både invänt och reserverat sig. Det moderata motförslaget innehåller också en klausul för undantag, dock inte specifikt för u p a-föreningar. 
I M-förslaget kan alla föreningar medges undantag från reglerna. Förutsättningen är att de är juridiskt ideella, lever upp till de grundläggande behörighetskraven för bidrag och att nämnden tycker det är viktigt för kultur- och fritidslivet att stödet ges.
Undantag ska enligt M endast ska kunna besluts av nämnden, inte av tjänsteman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!