Tristessen på äldreboendet knäckte honom

Per-Olof Karlsson, 87, tyckte att livet på äldreboendet var för tråkigt, så han flyttade därifrån. "Jag höll på att gå under."

Per-Olof Karlsson är mycket glad över sin nya lägenhet på Sävstagårdens servicehus. "Jag har kommit till himmelriket", säger han

Per-Olof Karlsson är mycket glad över sin nya lägenhet på Sävstagårdens servicehus. "Jag har kommit till himmelriket", säger han

Foto: Carina Bergius

Vingåkers kommun2019-09-30 20:04

– Jag hoppas att jag ska få en nystart här, säger Per-Olof Karlsson och visar runt i den nya tvåan i Vingåker.

Förra veckan gick nämligen flyttlasset från Lövåsgården i Katrineholm till Sävstagården i Vingåker. Med sorg i rösten berättar han om tiden på äldreboendet.

– Att bo ihop med dementa människor, som det inte går att föra ett samtal med, tar psykiskt på en. Jag blev nedbruten.

2017 fick Per-Olof Karlsson diabetes. Efter ett par veckor på sjukhus fick han flytta till Lövåsgården för att ha nära till sin dementa hustru som bodde på Norrgläntan.

– Jag var helt utslagen. Efter det kom jag aldrig hem. Då fick jag ge bort hela mitt bohag. Nu ska jag köpa nytt. De kommer med möbler i eftermiddag. Jag har köpt begagnat, berättar han.

Han berättar om tiden på äldreboende, om människorna som bor där, som ingen ens har tid att dricka en kopp kaffe med. 

– När någon frågar de boende säger de att de har det så bra. Men när jag frågar berättar de hur ensamt det är. Efter maten säger de att nu ska de ska "gå in och titta på de där väggarna igen". Kommunen har jättefina boenden, men människorna bryr de sig inte om.

– Det är som att sitta i ett fängelse. Jag har varit ute på stan, med kommunens hjälp två gånger plus ett bankärende sedan 2017. 

Han berättar vidare om hur han tvingades betala extra för att få ha sin egen säng på boendet, när han inte kunde vända sig i den 80 centimeter breda sängen som erbjöds och om en anställd som behandlades illa för att hon var vänlig mot honom.

– Det är förskräckligt. Du kan inte tro hur det är. Det är som att fylla i en hink med vatten, lite då och då, till slut rinner det över. Då tog jag steget.

Per-Olof Karlsson har försökt att få en plats på Igelkottens serviceboende, men fått svaret att det inte finns något ledigt. Då vände han sig till Vingåkershem. Per-Olof Karlsson kunde omgående få flytta in på Sävstagården.

– Jag har kommit till himmelriket. Här tänker jag leva livet.

Till sin hjälp har han hemtjänsten som ringer på ytterdörren ett par gånger dagligen. En våning ner ligger restaurangen där han äter lunch på dagarna.

– Och det går att prata med människorna här. Jag har fått tillbaka min livskvalitet.

Han skulle önska att politikerna provade på att jobba inom i äldreomsorgen. 

– De skulle gå in och hälsa på varenda en som är där, titta på hur de sitter.

Under tisdagen arrangerar Per-Olof Karlsson avskedsfest på Lövåsgården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!