Vingåkers trädgårdsvänner brukar anordna en årlig föreläsning, men den här våren blir det två.
Först ut, på måndag den 27 januari, blir jordkonsulenten Niklas Vestin från Rölunda gård som föreläser på temat hållbar odling. Han berättar om nya odlingsmetoder som samsas med beprövade odlingssätt som tas till heders igen.
– Det var faktiskt en artikel i Katrineholms-Kuriren som gjorde att vi blev intresserade och tog kontakt med honom, säger Elisabet Jonsson, ordförande i Vingåkers trägårdsvänner.
Nästa föreläsning hålls i april på temat vattenhushållning. Då kommer Henrik Bodin, rådgivare på riksförbundet Svensk trädgård, och ska bland annat prata om hur man vattnar miljösmart - ett ämne som ligger i tiden.
Föreläsningarna anordnas i samarbete med Studiefrämjandet Sörmland.
– De är en viktig del av verksamheten. Det är många i föreningen som vill lära sig mycket, säger Eva Lidén, sekreterare.
När trädgårdsvännerna har sina träffar och minicirklar i olika ämnen, så är det just hållbar odling som står i fokus.
– Vi kan inte ha rosenträdgårdar allihop. Man får sänka kraven och anpassa sig till vad som kan växa just i den egna trädgården. Och det ska vara roligt, säger Elisabet, som själv har sin trädgård i Österåker, i en blåsig sluttning ner mot Hjälmaren.
– Vi måste anpassa oss till den jord vi har. Alla jordar är så olika, säger Eva Lidén.
Träffarna och minicirklarna kan handla om olika gödningsmedel man kan ordna själv, som gullvatten, nässelvatten, vedaska och gräsklipp. De brukar byta skott, sticklingar och fröer med varandra.
De brukar även anordna trädgårdsmarknader och trädgårdsresor, ofta i närområdet.
Föreningen, som funnits sedan 2002, har 118 medlemmar. De flesta från Vingåker med omnejd, men några är också sommarboende i kommunen.
– Många medlemmar har inte längre någon trädgård, men de har minnen och vill gärna berätta, säger Eva.
Det är både äldre och yngre medlemmar, men mer kvinnor än män.
– Jag tror att hållbar odling kan vara något som fascinerar yngre och barnfamiljer också. Det är ju väldigt aktuellt. En förhoppning med föreläsningarna är också att få in fler, säger Elisabet.
Själva har de redan satt sina gröna fingrar i jorden för säsongen. Chili och purjolök tillhör det som ska förkultiveras tidigt på året.
– Jag har förkultiverat stockrosor och de har redan kommit upp, säger Elisabet.