Redan 2011 startade Vingåkers kommun mottagningsverksamhet för ensamkommande barn och ungdomar. För att kunna ta hand om alla öppnades flera boenden. Men i och med att antalet nyanlända ensamkommande minskade, kom färre även till Vingåker, och i början av 2018 kunde tidningen berätta att Migrationsverket beslutat att inte placera några fler ensamkommande i kommunen.
Nu har socialförvaltningen gjort en sammanfattning av vart ungdomarna tagit vägen.
Av den framgår att 82 ungdomar lämnat den kommunala verksamheten under årens lopp. De flesta av dem, 58 personer, finns kvar i Sverige, men inte i Vingåker. Endast ett tiotal av ungdomarna bor kvar i kommunen i dag, enligt socialförvaltningen.
Av de 58 som man vet är kvar i Sverige har 32 ett arbete, 11 studerar och 15 saknar sysselsättning.
24 av ungdomarna har lämnat landet – eller gått under jorden. En del av dem har utvisats eller av annan anledning bosatt sig i något annat land. Men en del har man alltså inte koll på. Det kan röra sig om personer som har fått utvisningsbeslut, och därefter försvunnit.
Att så sker är ett stort problem, enligt socialnämndens ordförande Robert Skoglund (S).
– Det finns ett stort antal människor som lever i ett skuggsamhälle. Det är olyckligt, säger han.
Skoglund konstaterar samtidigt att det är polisens uppgift att försöka hitta och att utvisa dem som fått beslut om detta, men att socialtjänsten inte är inblandad i detta.