I Vingåker finns många invånare med annat modersmål än svenska. Många är också analfabeter. Det innebär svårigheter när information om coronasmittan behöver nå ut till alla medborgare.
På kommunens hemsida finns länkar till olika myndigheters information på flera språk om det rådande coronaläget. Kommunens integrationsenhet har också fått ett uppdrag från politiken att sprida information om coronaviruset till sina nätverk.
– Jag hoppas att vi når ut till de flesta. Men jag är inte naiv. Jag kan tänka mig att det kanske finns någon som inte fått information, säger Liudmila Holm, chef för integrationsenheten i Vingåker.
Enheten håller nu stängt och har gjort uppehåll i sina aktiviteter på grund av coronasmittan. Men medarbetarna har bland annat ringt runt till deltagare i olika aktiviteter och spritt information muntligt.
Föräldrastödsutbildningen i Vingåker erbjuds på flera språk. Gruppledarna där har gjort en stor insats med att sprida information till deltagare i de tidigare grupperna.
Ett problem är att information i form av text inte når de personer som inte kan läsa, eller inte har läsvana. Ett sätt att nå ut har därför varit att sprida affischer med bildbudskap.
– Vi har också tagit kort på affischer och skickat ut som meddelanden till tidigare kursdeltagare, berättar Liudmila Holm.
Hon har även letat upp videoklipp med bra information på nätet som hon skickat ut via sina kanaler, bland annat en video där en sjuksköterska informerar om skyddsbehov för somalisktalande.
– När det kom på nyheterna att många i den somaliska gruppen var så hårt drabbade hade jag redan fått ut den informationen i Vingåker, berättar hon.
Enheten har även gått ut med information till moskén, som nu också håller stängt med anledning av coronasmittan, men som också har ett stort kontaktnät i Vingåker.
Liudmila och hennes kollegor har också fått mycket respons från de personer som nåtts av informationen.
– Många är jättepositiva och har förstått vad det innebär och vad de ska göra för att hindra smittspridning, säger hon.
De får också höra från många att det är svårt att inte träffas när det ligger djupt rotat i kulturen att stötta varandra just via fysiska kontakter.
– En grupp kvinnor brukade umgås i flera timmar varje dag. Men de är jätteduktiga med tekniken, så nu har de börjat umgås per telefon i stället, berättar Liudmila Holm.