Enligt region Sörmlands siffror ligger Vingåker högt vad gäller antalet smittade av det nya coronaviruset i förhållande till folkmängden. Det handlar om 30 bekräftat smittade, eller 32,9 per 10 000 invånare, vilket placerar Vingåker på andra plats i Sörmland, sett till befolkningens storlek.
Vingåker fick smittspridning på ett tidigt stadium. Det kan vara en förklaring till de relativt sett höga siffrorna.
– Vi ligger tidigt i kurvan och förhoppningsvis bli det nu sakta bättre, medan andra kanske fortfarande har det värsta kvar. Men det är för tidigt att säga, konstaterar Dag Wallströmer, socialchef.
Han ser dock en nackdel med att man varit tidigt ute i processen.
– Ju längre tiden går, desto mer lär vi oss om smittan. Det är svårast att vidta rätt åtgärder när man är först ut. Men förhoppningsvis kommer andra att kunna dra lärdom av det som skett i Stockholm, Sörmland och Östergötland, säger han.
Inom kort ska Folkhälsomyndigheten granska hur spridningen gått till på äldreboenden i Sörmland, efter att först ha tittat på Stockholm. Det väntas ske genom att man skickar ut enkäter till aktuella kommuner.
– Det är ytterst olyckligt att alla kommuner som fått smitta också har fått in den på äldreboenden. Men det antyder ju någonstans att det inte spelar någon roll hur vi organiserar oss, vilka rutiner vi har eller hur vi har jobbat – i slutänden har det ändå blivit detsamma överallt, säger han.
Flera rapporter har pekat på att man kan vara smittsam redan innan man får symptom.
– Då blir det ju omöjligt att stoppa smittan. Då skulle man behövt ha så mycket skyddsutrustning så att alla hade kunnat ha det i varje kontakt med någon äldre, men det är ju inte möjligt, konstaterar han.
På Vingåkers särskilda boenden kan man dock notera att det inte skett någon omfattande spridning mellan brukare.
– Vi har alldeles för många drabbade, men det är enstaka personer på många håll, däremot ingen vidare spridning runt de här personerna. Det tyder på att vi lyckats begränsa smittan på ett bra sätt, säger han.
Nu kommer personalen på särskilda boenden, inom hemtjänst samt LSS under vissa omständigheter få lov att testa sig, för att se om de kan gå tillbaka i tjänst efter att ha haft symptom.
Men antikroppstester som visar immunitet mot sjukdomen dröjer ännu.
– Om de blir tillgängliga kan man få tillbaka personal i större omfattning, säger Dag Wallströmer.