Stor besvikelse efter flyttad fredagsdans

Bland mogendansarna i Vingåker är besvikelsen och ilskan stor efter att fredagsdanserna fått byta dag. ”Vi har inte blivit tillfrågade”, säger en av dansarna.

Måndagarnas motionsdans är kvar som förut – men de ändrade fredagsdanserna orsakar stor besvikelse bland mogendansarna.

Måndagarnas motionsdans är kvar som förut – men de ändrade fredagsdanserna orsakar stor besvikelse bland mogendansarna.

Foto: Anna Mi Skoog

Vingåkers kommun2020-02-27 07:28

I 40 år har det anordnats mogendans i Vingåkers Folkets park varannan fredag. Men nu har dansarna fått byta dag, till torsdagar. Och ilskan är stor. 

Bakgrunden är att showgruppen Widén-Strand-Poppe kommit in och anordnar sina shower på veckosluten under delar av året. Fredagsdanserna håller på fram till sen eftermiddag och det blir kort tid för att ställa i ordning lokalen inför showerna. Dansgänget har då fått flytta på sig till en annan dag. Dansorkestrarna har vidtalats och gått med på att byta dag. 

Men dansarna menar att de bara ställts inför fullbordat faktum. 

– Vi har blivit överkörda, säger en av dem. 

Nu har ett drygt 60-tal personer från dansgrupperna skrivit under ett upprop för att rädda kvar danserna. 

– Fredagsdanserna är heliga, säger en av dem. 

Showgänget har en representant bland andelsägarna i Folkets park, vilket innebär att man går in och satsar pengar i verksamheten. De vill nu, liksom styrelsen, få snurr på verksamheten, både genom egna shower och andra arrangemang.  

Många av dansarna är entusiaster som under många år ställt upp och arbetat ideellt för parkens fortlevnad. För många av dem skaver de nya affärsmässiga intressena mot de ideella som styrt parken i alla år tidigare. 

– Det är många som arbetat ideellt här. Om vi inte hade gjort det i alla år, så skulle det inte ha funnits mycket att ta över här, säger en av fredagsdansarna. 

– Förut var det demokrati. Men nu har det blivit diktatur här, menar en annan. 

Många av dansarna är aktiva och åker regelbundet på andra danstillställningar i närområdet. 

– På måndagar har vi motionsdans, på tisdagar är det dans i Örebro, på onsdagar i Skärblacka och Arboga, på torsdagar är det i Bettna, och vi har haft på fredagarna, så att vi inte konkurrerar med varandra, berättar en dansare. 

En annan befarar att för få kommer att dyka upp på den nya tiden, och att danserna i Vingåker därmed försvinner på sikt. 

– Men de kanske vill få bort oss helt och hållet, funderar en av dem. 

Nu vill de ha en diskussion om danskvällarna under hösten. 

–  Om vi började lite tidigare, och hjälpte till att ställa i ordning lokalen efteråt, och de började lite senare med showerna, så skulle det fungera, säger en i gruppen. 

– Det mesta brukar ju gå att lösa om man bara pratar med varandra, fortsätter han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!