I coronasmittans spår har det lokala näringslivet i Vingåker, liksom föreningslivet lidit svåra konsekvenser. Det finns risk att företag går omkull och arbetstillfällen på orten försvinner.
Ett förslag till åtgärdspaket för att stödja näringsliv och föreningsliv hade tagits fram till sittande bord vid kommunstyrelsens sammanträde på måndagen.
– Vi är ju rörande överens bland partierna att vi ska göra det bästa möjliga för att hjälpa och stötta våra företagare. Vi vill göra det vi får, och kan, säger Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Vingåker.
Förslaget handlar bland annat om att man gör det möjligt att efterskänka eller sätta ner sätta ner avgifter som företagen betalar till kommunen eller till kommunala bolag. Det gäller till exempel avgifter för renhållning, vatten och avlopp, plan- och bygglov, taxor för tillsyn av försäljning av exempelvis tobak, e-cigarretter, folköl och receptfria läkemedel, samt för offentlig kontroll av livsmedel.
De kommunala nämnderna föreslås också få möjlighet att skjuta upp tillsynsbesök som inte är kritiska.
Bland förslagen finns också en ändring i ägardirektiven till Vingåkers kommunfastigheter AB och Vingåkershem AB. Den innebär att bolagen ska ge anstånd eller förlänga betalningstider för lokalhyror som företag och lokala föreningar betalar. Nämnderna föreslås på samma sätt få möjlighet att ge anstånd eller efterskänka hyra för lokaler eller arrenden för företag och föreningar. Det här ska göras efter prövning i varje individuellt fall.
Ytterligare ett förslag är att anpassa det samlade stödet till föreningslivet så att det kan användas för att underlätta lokala föreningars situation, samt också se över hur sponsring kan användas för att underlätta för föreningarna.
Förslagen ligger i linje med de önskemål som kommunen fått från Svenskt näringsliv om åtgärder för att ge företagen möjligheter att hantera krisen.
Pengarna tas från den buffert på 7,5 miljoner som avsatts i kommunstyrelsens budget för året.
Kommunstyrelsen röstade igenom förslagen med full enighet.
– Ingen hade några avvikande åsikter. Alla var rörande överens om att vi skulle göra det här, säger Anneli Bengtsson.
Det definitiva beslutet om åtgärderna fattas av fullmäktige.
– Sedan, utifrån vad som händer kan det komma fler åtgärder med tiden, tillägger hon.