Statligt beslut ger klirr i skolkassorna

Kulturskolebidragen för det kommande halvåret är nu beslutade. Västra Sörmlands kulturskolor får dela på en halv miljon kronor.

Det slopade kulturskolestödet är tillbaka, nu med en halv miljon att dela på för Katrineholms och Vingåkers kulturskolor.

Det slopade kulturskolestödet är tillbaka, nu med en halv miljon att dela på för Katrineholms och Vingåkers kulturskolor.

Foto: Amelie von Essen

Vingåkers kommun2019-09-28 13:02

Totalt delar Kulturrådet ut 50 miljoner kronor till 203 kommuner. Kulturskolan i Vingåker får 277 000 kronor, dess dito i Katrineholm 226 000. 

– Ett fantastiskt fint tillskott till vår kulturskola, säger Fred Sjöberg, chef för Vingåkers kulturskola, som i den senaste fördelningen fick 500 000 kronor i bidrag för ett helt år. 
Bidraget ska gå till utveckling av pågående projekt som prövar nya konstformer och även riktas till unga som inte redan är inskrivna i verksamheten.

–  I vårt fall handlar det om att utveckla film och animation, som vi inte haft tidigare, och likaså nya instrument som oud, bouzouki och österländska slagverk. Vi ska också utveckla körskola från förskolan till årskurs 9, förklarar han.  
Stödet till kulturskolornas utveckling slopades i december 2018, då M och KD med hjälp av SD fick igenom sin statsbudget. Det mötte massiv kritik från ekonomiskt ansträngda kommuner som är beroende av medlen för att exempelvis erbjuda avgiftsfria lovaktiviteter. I vårbudgeten avsattes då de 50 miljoner kronor som nu fördelats för andra halvåret av 2019. 

–  Här i Vingåker har politikerna verkligen varit föredömliga och tagit bort terminsavgiften. Vi har bara en administrativ avgift på 100 kronor per elev, så det är ett väldigt jämlikt tänk, säger Fred Sjöberg. 
Sedan bidraget till kulturskolorna återinförts av regeringen, ska 100 miljoner kronor årligen delas ut till och med 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!